Aantal zelfmoorden op recordhoogte

Opnieuw hebben meer mensen een einde aan hun leven gemaakt. Het aantal zelfmoorden in Nederland stijgt ieder jaar de afgelopen zes jaar, het is nog nooit zo hoog geweest als nu. Vorig jaar maakten 1854 mensen een einde aan hun leven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Ten opzichte van 2007 is in Nederland het aantal zelfdodingen met een kwart gestegen. Wat de reden is van deze flinke stijging, is niet onderzocht door het CBS, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het met de economische crisis te maken heeft. Begin jaren 80, toen het ook economisch niet goed ging, was ook een toename in het aantal zelfmoorden te zien.

Overigens ligt het zelfdodingscijfer in Nederland een stuk lager dan in de landen om ons heen.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Het ligt volgens mij NIET in de lijn van de economische crisis.
  Is er al onderzoek gedaan naar leeftijden, sociale omstandigheden enz?
  Het zou me niet verbazen als het gaat om het stelselmatig vernederen van mensen die in de marge gedrukt zijn door werkloosheid, afstoting uit arbeids proces, ziekte, te weinig geld voor psychiatrie, enz. Dan heet men ineens loosers, moet op de knieën voor een uitkerinkje, verliest privacy, enz.

  • vandehoedenderand

   En waar denkt u dat sociale omstandigheden, werkloosheid en afstoting uit het arbeidsproces mee te maken hebben dan? U ziet echt geen verband met de crises?

   (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan