‘Ouders zetten leraren onder druk voor vwo-advies’

Basisscholieren uit groep 8 krijgen steeds vaker ten onrechte een vwo-advies. Vooral hoogopgeleide ouders zetten leraren onder druk om hoger te adviseren voor de middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek van onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de universiteit van Maastricht, schrijft het AD.
Vanaf dit jaar is het advies van de basisschool leidend bij de doorstroming naar het voortgezet onderwijs. Daardoor ligt alle druk bij de leerkracht. Hoogleraar Dronkers ziet het somber in: ''Het is wachten op het eerste geval van omkoping.'' Ook dreigt de situatie dat scholen het niveau van het vwo aanpassen aan de minder begaafde leerlingen. ''Een vwo-diploma is in dat geval over 10 jaar veel minder waard dan nu.'' Bovendien hebben scholen er zelf belang bij dat zij meer leerlingen naar het vwo kunnen sturen, stelt de socioloog. ''Dan worden zij aantrekkelijker.'' De PO-raad en de VO-raad, die respectievelijk het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs vertegenwoordigen, herkennen het beeld dat Dronkers schetst niet. ''Niemand, op de laatste plaats de leerling, heeft baat bij een te hoog of een te laag advies. Als het schooladvies is gebaseerd op het leerlingvolgsysteem, dan is de kans op een te hoog advies kleiner en kunnen leraren het beter onderbouwen.'' Uit een onderzoek dat de onderwijsinspectie in oktober publiceerde blijkt dat ongeveer 75 procent van de leerlingen in de derde klas van het voortgezet onderwijs op het niveau zit dat de basisschool adviseerde. Tien procent zit hoger, vijftien procent lager. Wel ervaart 44 procent van de scholen druk van ouders.

Bron(nen):   AD      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. meesan

    De citonormering is vorig jaar aangepast omdat leerlingen de toetsen steeds beter gingen maken. Met de vaardigheidsscore die twee jaar geleden nog een I opleverde krijgt de leerling nu een II.

    Bovendien blijkt dat, zoals ook in dit stuk staat, het schooladvies in 90% van de gevallen niet te hoog was.

    Omdat vo-scholen opstromen veel moeilijker maken dan afstromen geef ik ouders geen ongelijk om zo hoog mogelijk in te zetten.

Reacties niet toegestaan