‘Wild’ uit de supermarkt is vaak geen echt wild

Meer dan de helft van het vlees dat in de supermarkt als wild wordt verkocht is geen echt wild, maar gekweekt. Op 40% van de verpakkingen staat dat niet duidelijk aangegeven. Dat blijkt uit de Vleesbenchmark van Natuur & Milieu en Questionmark. De term ‘wild’ is niet beschermd in Nederland. De eenden, herten en konijnen die bij Albert Heijn in de schappen liggen, zijn gefokt in stallen en niet geschoten door jagers. Ook bij veel andere supermarkten, zoals Plus en Jumbo, is wild niet altijd wild. Bij de biologische supermarkt Marqt zijn 9 van de 10 aangetroffen wildproducten wél geschoten in de natuur. Van alle soorten vlees, heeft wild – na de vleesvervanger – de minste milieu-impact. Voorwaarde is wel dat er sprake is van echt wild dat vanwege wildbeheer afgeschoten moet worden. Qua dierenwelzijn komt gekweekt wild er vaak net zo slecht af als dieren uit de reguliere veehouderij. Rund, varken en kweekkonijn kennen de grootste milieu-impact. Kip, kweekkonijn en kweekeend scoren het laagste op dierenwelzijn. Wie echt wild wil eten koopt het best haas of ree. Deze dieren kunnen niet gefokt worden en zijn dus altijd in de natuur geschoten. Wild zwijn dat afkomstig is uit Nederland is ook gegarandeerd wild.

Bron(nen):   Questionmark      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Wat maakt dat nou uit? Als het maar lekker smaakt!

  • harrr

   Jij hebt duidelijk nog nooit echt wild gegeten.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Je proeft echt geen verschil tussen een eend uit de wei of uit de ren.

    (in antwoord op harrr)
    • ernie

     “Je” = “ik, burgermannetje die zijn smaak verkloot heeft”

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Vooruit, IK proef helemaal geen verschil tussen scharrelvlees en vlees uit de bio-industrie. Zo beter?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Wat fijn voor je! Bert zegt: “veel naar Mc Donalds gaan, veel Cola (of nog erger: Senseo) drinken, smaak goed naar de kloten helpen – wordt het leven zóó heerlijk Burgersimpel van!”
      Ik ga wel genieten…. zou de visboer nog verse oesters hebben en welke Meursault zal ik daar eens bij soldaat maken? Ik stem voor een Robert Ampeau uit 1984.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik ga voor de sauvignon van de Aldi, iemand moet dat bocht toch opdrinken, niet waar?

      (in antwoord op ernie)
  • ernie

   Jij laat je dus als burgermannetje rustig knollen voor citroenen verkopen omdat je het verschil toch niet proeft. Lekker he die plofkip onder de naam van ‘Poel de Bresse’ verkocht en de koppijnwijn “Grand Kru Sjatoo” van de Lidl smaakt voor Opelrijders vast ook niet anders dan een Petrus. Kogelbiefstuk uit de kont van een melkkoe is ook tof. De smaak van Burgermans moet per decreet voor iedereen gelden!

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Ik ben dol op plofkip. Is veel goedkoper, veiliger en smaakt net zo goed als scharrelkip.

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     dan eet jij toch lekker een hormonen/antibiotica bom. Van mij mag je. Maar gezien mijn smaak en bijpassende financiële status eet ik gaarne Poule Superbe de Bresse zacht gegaard in de BGE. En dan wil ik niet besodemieterd worden als ik met plezier 10x zoveel betaal. Jij jouw burgermannetjes-smaak, als je hem mij maar niet opdringt.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Wat ontzettend tolerant van je, Ernie. 🙂

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Dat komt door die banaan in mijn oor. Daarom haal ik hem er niet uit. Doei (ik moet gauw doen alsof ik werk anders wordt de slavendrijver boos)

      (in antwoord op Burgermans)
 2. harrr

  Ree niet te fokken?
  Hertenkampen zitten er vol mee, elk jaar gaat het overschot (de opbrengst) naar de poelier.

 3. Els Kronenburg

  In hertenkampen vind je geen reeën. Meestal damherten.

Reacties niet toegestaan