BBC filmt wantoestanden in Chinese Apple-fabriek

Je iPhone wordt nog steeds onder barre arbeidsomstandigheden gemaakt. Dat blijkt uit opnames die de BBC in het geheim maakte in een Apple-fabriek in Sjanghai. De verslaggevers die undercover gingen, zijn geschokt: ze moesten hun id-kaart inleveren en een van hen moest 18 dagen achter elkaar doorwerken zonder dag vrij. Maar wat ze zagen was nog erger: uitgeputte werknemers vallen massaal in slaap op hun bureau. Een leidinggevende waarschuwt de werknemers: er staat stroom op de apparaten, dus in slaap vallen kan je dood worden. Apple is graag een toonbeeld van goed gedrag, maar doet net als veel andere multinationals weinig aan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken. In 2010, toen 14 Apple-medewerkers in China zich van het leven beroofden, heeft de elektronicagigant nieuwe richtlijnen ingesteld om zijn werknemers te beschermen. Maar daar wordt kennelijk nauwelijks op gecontroleerd. Apple zegt de zaak te gaan onderzoeken.

Bron(nen):   BBC  Volkskrant    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Tja,je moet er wat voor over hebben om als consument over een top product als een echte Apple voor de laagst mogelijke prijs te willen beschikken he.
  Oh,wacht….

  • Vogelbeest

   Exact. Het afknijpen van de werknemers heeft alleen maar ten doel de winst van Apple te verhogen.
   Ben overigens wel benieuwd of het bij Samsung, HTC, Sony, Huawei of Naiomi beter is.

   (in antwoord op knier)
 2. Burgermans

  Misschien hebben Chinezen wel meer slaap nodig…

 3. Zmirlap

  Sjanghai ja? Waar ligt dat Sjaanet? Daarnaast is dit geen fabriek van Appel maar een fabriek die een opdracht van Appel aanneemt. Het is ook niet de Nederlandse staat die MOE-landers afknijpt bij de bouw van de A4, maar de aannemer. Wel ff zuiver houden ipv krom oordeel gedrag te tonen.

Reacties niet toegestaan