Ben Oude Nijhuis Pauw’s Held van 2014

Ben Oude Nijhuis, de man die de zorgproblematiek in verpleeghuizen opnieuw op de kaart zette, is door de kijkers van het tv-programma Pauw postuum verkozen tot Held van het jaar 2014.

De uitslag werd maandagavond in het VARA-programma bekendgemaakt. Omdat Oude Nijhuis inmiddels overleden is, nam zijn zoon namens hem de erkenning in ontvangst. Ron Oude Nijhuis zei te hopen dat zijn vader iets bereikt had voor de zorg, zodat zijn strijd niet voor niets is geweest.

Oude Nijhuis vroeg begin november in het AD samen met de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) aandacht voor de misstanden in een Haags verpleeghuis. Een dag later ging hij daarover bij Pauw in debat met de staatssecretaris.

Oude Nijhuis overleed amper twee weken na de uitzending aan een hersenbloeding. Hij kreeg 31 procent van de stemmen uit 16 kandidaten voor de titel Held van het jaar 2014. De tweede plek was voor de ebola-verplegers, de derde voor pater Frans van der Lugt. Hij werd dit jaar in Syrië vermoord.