Keuzestress: ‘Een fatsoenlijk leven is niet goed genoeg meer’

Keuzestress, de term die 10 jaar geleden bedacht werd door de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz, blijft actueel. Zijn boodschap: 'Durf te gaan voor goed genoeg in plaats van altijd het allerbeste.' Hij vertelt in de Volkskrant: 'Het leven duurt lang en beslissingen zijn tijdelijk. Bijsturen is altijd mogelijk. En vergeet niet: waarvan we écht gelukkig worden is ons verbonden te voelen met anderen.' Torenhoge verwachtingen, schuldgevoel en uitstelgedrag, het is de tol van de ongekende keuzemogelijkheden in de rijke westerse samenlevingen. Schwartz: 'In de rijke suburbs in de VS groeit een onvoorstelbaar bevoorrechte generatie op, die zich van alles kan veroorloven en die de beste opleidingen kunnen kiezen. Ze kunnen doen wat ze willen. Toch hebben deze jongeren vaak psychische problemen, ze ervaren doelloosheid, hebben moeite van de drugs af te blijven, geen enkele zin in school en problemen met de politie. Veel universiteiten kunnen de hulpvraag van studenten niet aan.' De inmiddels 69-jarige hoogleraar vervolgt: 'Toen de keus beperkt was, waren ook onze aspiraties en verwachtingen beperkt. Je kon een fatsoenlijk leven leiden en je er goed over voelen. Maar een fatsoenlijk leven is niet goed genoeg meer. Waarom zou je daar genoegen mee nemen als álles mogelijk is? Onze verwachtingen zijn torenhoog opgeschroefd. Waarom zou je bij je partner blijven als het eventjes moeilijk gaat, terwijl je met een muisklik via match.com uit duizenden beschikbare kandidaten kan kiezen?' Het gevolg hiervan is volgens de hoogleraar ook dat het je eigen schuld is als het mis gaat. 'Als de samenleving het lastig maakt om als homo uit de kast te komen, is het begrijpelijk dat je geaardheid je soms ongelukkig maakt. Als er geen geld is voor een opleiding, is het logisch dat je niet de top bereikt. Anno 2014 is het je eigen schuld als je je beroerd voelt of je loopbaan spaak loopt.' Die druk kan het leven zwaar maken.

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Daniel

  Laatst las ik over kinderen het volgende: ‘Het ontbreekt Nederlandse kinderen aan niets, behalve tegenslag.’ Daardoor kweek je ook geen doorzettingsvermogen, dat geldt voor studie, sport etc..

  De hoogleraar zegt ‘Toch hebben deze jongeren vaak psychische problemen, ze ervaren doelloosheid, hebben moeite van de drugs af te blijven, geen enkele zin in school en problemen met de politie. Veel universiteiten kunnen de hulpvraag van studenten niet aan.’
  Problemen beginnen bij jezelf en de oplossing ligt ook bij jezelf.

  • Windows 8

   Daniel, waar was jij heel mijn leven

   (in antwoord op Daniel)
   • Daniel

    Zoals altijd was ik dicht in de buurt met bemoedigende woorden die de mensen dichter bij elkaar brengen en het reageren persoonlijker en warmer maken.

    Op DDS etc. lees je vaak een stortvloed aan verontwaardiging, aangewakkerd door het scherpe inzicht dat ze achteraf altijd hebben. Dat valt me hier zo meer, zo moe, zo moe van al dat geraas en getier.
    Fijn dat ik nu hier mag razen en tieren.

    (in antwoord op Windows 8)
  • utsjaermets

   Ja Daniel, dat herken ik. Vaak worden kinderen voor de meest simpel/alledaagse ‘prestaties’ de hemel ingeprezen. Super, geweldig, fantastisch ! Eerlijke, goed bedoelde feedback is er niet meer bij. Het worden verwende watjes, die bij iedere tegenslag moord en brand schreeuwen want het ligt natuurlijk altijd aan een ander of iets anders. Ouders wllen vaak alleen maar aardig gevonden worden, (te) druk als ze het hebben met andere, nog belangrijker (?) zaken.De trend van joelende, terwijl er nog niets is gepresteerd, mensen die uit de US is over komen waaien, wordt als klapvee nageaapt. Oh, wat zijn we positief en enthousiast. Als je iets verder nadenkt betreft het, naar mijn mening, inflatie van de kunde en vaardigheid. Ik ben bij dat ik mijn kinderen anders heb opgevoed. Oh ja, ook zij (h)erkennen het verschil.

   (in antwoord op Daniel)
 2. Windows 8

  “Waarom zou je bij je partner blijven als het eventjes moeilijk gaat, terwijl je met een muisklik via match.com uit duizenden beschikbare kandidaten kan kiezen?’”
  Tuurlijk, in zijn of is dat Janette’s fantasie?

 3. Oh_Oh_SarCastro

  Allemaal mooie praat. Aan de andere kant is het ook zo dat je tegenwoordig al op je 15e moet beginnen met CV building als je ergens wilt komen.

Reacties niet toegestaan