Politie: migrantenschip leverde miljoenen op

Mensensmokkelaars hebben volgens de Italiaanse politie vermoedelijk zo'n 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) verdiend aan de 359 vluchtelingen aan boord van het vrachtschip Ezadeen, dat stuurloos was achtergelaten door de bemanning. Dat berichtte de BBC zondag.

De Italiaanse kustwacht ging vrijdag in de Ionische Zee aan boord van de Ezadeen. Volgens politiemensen droegen de smokkelaars capuchons. Voordat ze het schip verlieten, sloten ze migranten op in het ruim. Daarna vertrok de bemanning vermoedelijk met een reddingsboot.

De vluchtelingen betaalden volgens politiechef Luigi Liguori tussen de 4000 en 8000 dollar per persoon voor de overtocht. Het was de tweede keer in een week tijd dat een bemanning een schip vol vluchtelingen verliet.

Volgens Liguori trekt het gebruik van de vrachtschepen rijkere vluchtelingen aan dan normaliter de kust bereiken. ,,Ze dragen betere kleding en zijn beter georganiseerd. Ze zijn ook minder wanhopig dan de migranten die we meestal zien.''

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “minder wanhopig” ?

  • Apekool

   Het tij keert langzaam: het heet nu ook al een migrantenschip, waar voorheen steevast het versleten ‘vluchteling’ werd gebruikt.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    goudzoekers, bijstandplukkers en wie weet wat er nog tussen zit.
    Als je paar duizend euries kan betalen zal je wel andere redenen hebben.

    (in antwoord op Apekool)
 2. harrr

  terugslepen

 3. Jannie Ooms

  Pak ze op, die mensensmokkelaars en zet ze tegen de muur. Het zijn rechtse graaiers, die hun fortuin verwerven ten koste van de vluchtelingen.

  • Dead Silence

   En u als links gutmensch neemt rechtste hardwerkende mensen hun geld af om deze gelukszoekers te sponsoren. Tegelijktijd vult u uw eigen zakken ook nog even met rechts geld. Want gul zijn met andermans geld en wat afromen voor eigen gebruik is toch zo fijn.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    Het is in ons land zo dat zowel links als rechts bijdragen aan de hulp aan mensen die in doodsnood zijn gevlucht. U noemt ze gelukszoekers, maar ik vrees dat u niet weet waar u het over hebt.

    Dat blijkt ook al uit de onzin die u uitkraamt als zou ik mijn zakken vullen met andermans geld. Ik heb tot mijn 71e gewerkt. Niet uit noodzaak, maar omdat ik het werken voor mijn eigen bedrijfje zo leuk vond. Ik heb dus mijn bijdrage aan deze maatschappij wel geleverd. Ik heb het vage vermoeden dat uw enige bijdrage aan de samenleving uw vaak schokkende en ronduit beledigende schrijfseltjes in WIK zijn.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • harrr

     Tussen de 4 en 8 duizend betalen ze voor het tripje
     Voor afrikaanse begrippen ben je met dergelijke bedragen niet echt “hulpbehoevend”.. Ergo: Gelukszoekers.

     (in antwoord op Jannie Ooms)
     • Jannie Ooms

      U trekt de verkeerde conclusie. Vluchten is voor de Syriër zonder geld gewoonweg niet mogelijk. Het is dus alleen de middenklasse en hoger die zich vanuit de oorlogssituatie het vege lijf proberen te redden door een plekje op een schip te kopen. Voor mij zujn dat vluchtelingen pur sang. De arme drommels zonder geld kunnen het zich niet veroorloven om te vluchten en worden gewoon vermoord.

      Gelukszoekers zullen er vast wel zijn, maar die komen uit heel andere Afrikaanse landen.

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Het gaat niet over Syrie, het gaat gewoon over Afrikanen met veel geld die deze trip kunnen betalen.
      Dus gelukszoekers.
      Syrie ligt niet in Afrika.

      (in antwoord op Jannie Ooms)
     • Jannie Ooms

      U hebt gelijk. Syrië ligt niet in Afrika. Dom van me. Maar op de schepen die zo misdadig op de Italiaanse kust werden aangestuurd, zaten voornamelijk Syrische vluchtelingen. Geen gelukszoekers.

      (in antwoord op harrr)
   • harrr

    >andermans geld<

    "Socialist are always running out of other people's money"
    (M. Thatcher)

    (in antwoord op Dead Silence)
 4. Jannie Ooms

  Ik vraag me af of het niet mogelijk is met een paar marineschepen de doorgang naar Italië te bewaken en de vrachtschepen met hun misdadige bemanning te onderscheppen. Dat zou in Europees verband moeten gebeuren; het is niet eer- lijk alleen Italië daarmee te belasten.

  Het is een flink stuk zee om te bewaken, maar bepaald geen oceaan. Met rader en een paar patrouillevliegtuigen moet dat toch mogelijk zijn?

 5. Vogelbeest

  Heel simpel: sleep alle schepen en scheepjes terug naar Afrika.
  Zodra dat in gelukszoekerkringen bekend wordt houdt de stroom vanzelf op.

Reacties niet toegestaan