Vulkaan Bárdarbunga op IJsland is tikkende tijdbom

Bárdarbunga begon in augustus te rommelen. Nu kolkt er dagelijks een grote hoeveelheid snelstromend lava naar buiten. Inmiddels vormt de lava een dodelijke zee van 90 km2, met een volume van 1.1 km3. Het is levensgevaarlijk om ook maar in de buurt van de vulkaan te komen vanwege de dodelijke gassen. Toch verscheen gisteren wetenschapsjournalist Diederik Jekel in Nieuwsuur om te vertellen over zijn reis naar Bárdabunga (voor De Kennis van Nu, vanavond te zien om 19.20 op NPO2). De reis was bijzonder omdat het camerateam van Jekel als enige ter wereld in het hermetisch afgesloten gebied mocht komen. Bárdarbunga is al actief - maar als hij ook echt explodeert, kan dat een ramp zijn voor Nederland en de rest van Europa. Rondom de vulkaan ligt eeuwige sneeuw en ook de krater is gevuld met 800 meter sneeuw en ijs. Van binnenuit is de onderste 60 meter ijs al gesmolten. Lava stroomt aan alle kanten de vulkaan uit, in één geval al over een afstand van 40 kilometer. Maar de opwaartse druk stijgt ook, waardoor lava van onderen tegen de ijslaag aanduwt. Als de ijslaag verder omhoog wordt geperst en wegschiet als een champagnekurk, zijn de gevolgen niet te overzien. Nu al verspreidt de vulkaan gifwolken, namelijk 35.000 metrische ton zwavelgas (SO2). Ver rondom de vulkaan zijn inmiddels concentraties gemeten van 21.000 microgram SO2 per m3. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een concentratie van meer dan 500 microgram per m3 het maximum. Als het gas hogere luchtlagen bereikt, kan het over heel Europa worden geblazen. Dat gebeurt al een beetje, het KNMI heeft Bárdarunga-SO2 in Nederland kunnen meten. Sinds 1783 is er niet meer zo'n grote uitbarsting geweest. De vulkaan kan nu uitdoven maar net zo goed exploderen. Onderzoekers van over de hele wereld houden hem continu in de gaten.

Bron(nen):   Nieuwsuur      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Hopelijk wordt dat niet zo een knal als die van Krakatoa in 1883: http://en.wikipedia.org/wiki/1883_eruption_of_Krakatoa

 2. Nico de Haas

  ” Als de ijslaag verder omhoog wordt geperst en wegschiet als een champagnekurk, zijn de gevolgen niet te overzien.” Wat zouden die gevolgen dan kunnen zijn, en dan voor Nederland? Iedereen kan hier dan zelf wat invullen. Hebben we het over risico op de dood, of een ander “minder erg” gevolg? Jammer dat er geen objectief commentaar is. Misschien komt dat nog, maar hopen dat het nooit zover gaat komen.

  • Windows 8

   Minsten 5 maal in de geschiedenis werd meer dan 90% van het leven uitgevaagd. De volgende zit er dus aan te komen.
   Insects will rule the planet !!! Al heil to our new antmasters !!

   (in antwoord op Nico de Haas)

Reacties niet toegestaan