Terreur Boko Haram: ‘Het zal de komende maanden alleen maar erger worden’

De strijd van Boko Haram in het noorden van Nigeria wordt steeds bloederiger. De terreur heeft zich verplaatst van de kleine dorpen naar de steden. Aanvallen vinden bijna dagelijks plaats. Meer dan een miljoen Nigerianen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het gruwelijke geweld. En volgens deskundigen is het eind nog lang niet in zicht. Bij de verovering van de stad Baga kwamen mogelijk 2.000 mensen om het leven, zei Amnesty afgelopen weekend. De terreurorganisatie heeft sinds 2011 al zeker 23.000 doden op zijn geweten. Het gaat Boko Haram niet echt om de macht zegt Peter Knoope van het Haagse International Centre for Counter-Terrorism. 'Ook al riep hun leider Abubakar Shekau afgelopen zomer een kalifaat uit, het is er hen niet om te doen grote delen van het land te gaan besturen. In dat opzicht voeren ze eerder een soort terroristische guerrillaoorlog, net als de FARC dat jaren deed in Colombia.' Hij denkt dat er voorlopig geen einde komt aan de strijd. 'De bevolking begint milities op te richten om zich te beschermen tegen de blinde terreur. Dus ja, het zal de komende maanden alleen maar erger worden. Pas als de overheid na de verkiezingen echt werk maakt van een gecoördineerde aanpak en haar burgers beschermt, is er hoop'. Ook de Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe is somber over de nabije toekomst. 'Veel Nigerianen in het zuiden zien het nog altijd als een probleem beperkt tot het noordoosten en niet voor het hele land. Ze herleiden het tot noorderlingen die elkaar uitmoorden. Bovendien is het ook een handig wapen in de gepolariseerde verkiezingsstrijd voor volgende maand'. 'Ik vrees dat pas als het geweld overslaat naar het zuiden, de centrale overheid de kwestie echt zal aanpakken. Zeker als de vele buitenlandse investeerders zich vragen beginnen te stellen. Het enige wat we nu kunnen doen is afwachten. En bidden.'  

Bron(nen):   De Morgen      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Bidden, ja. Dat zal helpen…
  Wortel en tak. Dat geldt voor alle relifanaten. Niets dan ellende wanneer lieden hun religie (of andere overtuiging) te serieus nemen. Ik geloof niet dat dit een soort terroristische guerillaoorlog is, zoals met de FARC. Boko Haram kun je toch echt niet los zien van de fundamentalistische islam.

 2. RHK

  Ik zie IS, Boko Haram, Al-Shabaab en al dit soort moslim-terroristen toch wat anders dan hier is voorgesteld. Het gaat ze vooral om etnische zuiveringen, dus iedereen die niet hun “geloof” aanhangt zullen ze afslachten als beesten. Ze houden misschien de schijn op door zogenaamd een kalifaat uit te roepen, maar het gaat primair om hun intolerantie jegens andersdenkenden en het plezier dat ze eraan beleven om te moorden en slavenhandel te drijven. Dit soort barbaren is alleen maar te stoppen door de krachten wereldwijd te bundelen en hen op dezelfde manier uit te roeien en dat zal dus nooit gebeuren omdat wij ons niet schuldig willen maken aan misdaden tegen de mensheid. Hoewel je in dit geval natuurlijk niet van “mensen” kunt spreken.

 3. Burgermans

  Zolang er nog islam is, zullen er moslims aanslagen blijven plegen.

 4. KieteKatte

  Horo Kabam.

 5. Paulraw

  Gelukkig worden ze volop gesteund door onze patriottische bondgenoot in de strijd voor democratie Saoedi-Arabië…

  Boko Haram Diplomacy in Saudi Arabia and Senegal

  Boko Haram appears to have a “diplomatic” presence in Saudi Arabia, in
  addition to other militant connections. In August 2012, a Boko Haram
  faction led by Abu Muhammed negotiated in Mecca with a Nigerian
  government team led by National Security Adviser Sambo Dasuki and
  advised by General Muhammed Shuwa. President Jonathan has rejected new
  talks with this faction, however, on the grounds that “there can be no
  dialogue” with Boko Haram because it is “faceless.”[24] Abu Muhammed’s
  proposed negotiating team included, among others, the Cameroonian Mamman
  Nur, who lost a power struggle with Shekau to lead what became the main
  Boko Haram faction after Muhammad Yusuf’s death in July 2009.[25]
  Therefore, Abu Muhammed’s claim to represent Shekau’s faction is likely
  false, and Shekau’s spokesman called Abu Muhammed a “fake” in August
  2012.[26]

  Boko Haram also has a deeper history of involvement in Saudi Arabia:
  Muhammad Yusuf found refuge in Saudi Arabia to escape a Nigerian
  security forces crackdown in 2004; Boko Haram has reportedly received
  funding with the help of AQIM from organizations in the United Kingdom
  and Saudi Arabia; and Boko Haram’s spokesman claimed that Boko Haram
  leaders met with al-Qa`ida in Saudi Arabia during the lesser hajj (umra)
  in August 2011.[27] More recently, the leader of a Boko Haram cell that
  was responsible for the November 25, 2012, attack on a church inside a
  military barracks in Jaji, Kaduna, was in Saudi Arabia during the months
  prior to the attack.[28]

  https://www.ctc.usma.edu/posts/boko-harams-international-connections

 6. Bart

  Boko Haram werkt steeds meer grensoverschrijdend, getuige hun aanvallen in Kameroen. Tussen hun werkterrein in Noord-Nigeria (op 24 augustus 2014 werd hier het kalifaat uitgeroepen) en het door Ansar al Sharia uitgeroepen kalifaat in Libië (ook in augustus 2014) liggen alleen de zwakke staten Niger en Tsjaad. Het zou zo maar kunnen dat in de toekomst een verbinding tussen de twee kalifaten wordt gelegd en er in het hart van Afrika een kalifaat ontstaat ter grootte van West-Europa.

Reacties niet toegestaan