‘Charlie Hebdo enige Franse krant die voor dieren in de bres sprong’

Onder de vele slachtoffers van de aanslag in Parijs zijn volgens Dirk Jan Verdonk (World Animal Protection) ook de dieren. Tekenaars Charb, Cabu, Tignous en Wolinski maakten vaak cartoons waarmee ze opkwamen voor dierenrechten. De afkeer van geweld was daarin opvallend.

Cabu (Jean Cabut) maakte een week geleden nog een cartoon tegen foie gras (ganzenlever), wat in Frankrijk wat gevoelig ligt. Ook was hij voor de Franse dierenrechtenorganisatie L214, vernoemd naar het Franse wetsartikel dat dieren aanmerkt als wezens met gevoel en wier biologische behoeften gerespecteerd dienen te worden. In Charlie Hebdo verschenen ook cartoons tegen stierenvechten, tegen proefdiergebruik, tegen de jacht, onverdoofde slacht en tegen dieren in circussen.

Een bekende rubriek is Les Puces (de vlooien), gemaakt door Luce Lapin, die de aanslag overleefde. Deze rubriek is wekelijks gewijd aan de rechten van dieren. Hoofdredacteur Charb (Stéphane Charbonnier) tekende naast zijn werk voor Charlie Hebdo de strip Maurice et Papaton, met daarin niet alleen een ‘door de dood gepreoccupeerde, fascistische, ultra-liberale kat’ maar ook een ‘biseksuele anarchistische hond’. Tignous bracht enkele jaren geleden het album Pandas dan la brume uit (Panda’s in de mist).

Hier zijn enkele dierencartoons te zien.

Bron(nen):   PiepVandaag      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Voor dieren moet je goed zijn maar niet op de zelfde hoogte zetten als de mens.
  Dierenactivisten zijn vaak van die enge types die het onderscheid tussen mens en dier niet meer kunnen maken, en dan is het gevaarlijk.

  • harrr

   Inderdaad, links extremistische eco-terroristen zijn het. Gevaarlijk.
   Kijk maar naar die volkert vd g

   (in antwoord op catchit64)
   • knier

    Dun in feite is het maar goed dat ze “opgeruimd” zijn?

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     Nee, links extremistische eco terroristen ontspringen de dans altijd…
     Maar weet waar jij op doelt en dat is niet waar ik het over had

     (in antwoord op knier)
   • Zmirlap

    Klopt inderdaad! Mensen die vinden dat een varken zich moet kunnen omdraaien tijdens zijn leven, en daar een punt van maken zijn volstrekt losgeslagen van de realiteit.
    En die kippen, dat ze elkaar opeten in overbevolkte stallen is gewoon de volgende stap in de evolutie.

    Misschien is het wel andersom:
    Mensen die zo ver af zijn komen te staan van de natuur dat ze dit normaal vinden en iedere dag mishandelde dieren eten zijn gevaarlijk. Kijk maar naar jou!

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     Sommige zijn bereid ervoor te moorden. Dat zijn gevaarlijke mensen (terroristen)
     Daar sprak ik over.

     Ik zeg niet dat ik het okee vindt hoe het nu gaat in de “vleesproductie”, van mij mag al dat dierenleed verboden worden, Betaal dan graag het dubbele voor mijn vleesje.
     Maar bereik dat met een democratisch proces (wetten), niet met geweld.

     (in antwoord op Zmirlap)
  • Windows 8

   U voelt zich verheven?

   (in antwoord op catchit64)
 2. Historisch Museum JoCas

  Ach het is van alle tijden, zelf niks doen lekker op de bank hangen en zodra iemand wel actie (f) onderneemt er bovenop springen en die afschilderen als mensenhaters. Lekker makkelijk, maar o zo doorzichtig en zoals altijd: de beste stuur(lui) staan aan wal.

Reacties niet toegestaan