School biedt excuses aan voor ophangen poster Charlie Hebdo

Na de aanslagen in Parijs hing een docent in een school in Heemskerk een poster op met de Franse tekst l’amour plus fort qua la haine (liefde is sterker dan haat). Dat deed hij omdat hij solidair wilde zijn met de slachtoffers in Parijs. De poster viel niet in goede aarde bij voornamelijk moslimleerlingen (12 tot 15 jaar); inmiddels heeft de directie de poster weer verwijderd. Ook daarover is geklaagd, ditmaal door enkele ouders.

De directeur van het Kennemer College, Marleen Lemstra: “Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren. We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst niet begrepen. Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof.” De school stuurde na het verwijderen van de poster een excuusbrief: ‘Vandaag is er tot onze spijt door een docent een poster opgehangen die aanstootgevend was en absoluut niet past in het beleid van de school. Direct nadat een aantal leerlingen daarover hebben geklaagd heeft de directie ingegrepen en is de poster verwijderd en de docent ernstig aangesproken. Daarnaast is de teamleider naar alle klassen gegaan om duidelijk te maken dat er een ernstige fout is gemaakt door een individuele actie van een docent en dat de directie haar excuses aanbiedt aan allen. De docent heeft zijn diepe spijt betuigd en aangegeven dat hij absoluut niemand wilde kwetsen. Hij wilde alleen solidair zijn met de slachtoffers in Parijs’.

Enkele ouders reageerden met ongeloof op het voorval. “Is dit geen omgekeerde wereld na alles wat er in Parijs is gebeurd? Een leraar moet de klassen rond om zijn excuses aan te bieden omdat leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst zich beklagen over een tijdschrift dat juist de vrijheid van meningsuiting centraal stelt.”

Lemstra staat echter achter het besluit. “Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd. Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet. En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen.”

Op de poster stond een moslim die met een cartoonist zoende.

Bron(nen):   De Telegraaf      

33 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Weer een mooi voorbeeld van de onverdraagzaamheid en het totale gebrek aan zelfreflectie bij moslims.

 2. Burgermans

  “Zij die verantwoordelijk zijn voor de slachting in Parijs, net als de man die de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh vermoordde, willen terreur aan ons opleggen. En elke keer als we concessies doen aan hun visie van gerechtvaardigd godsdienstig geweld, geven we ze precies wat ze willen.”

  “Het Westen moet erop aandringen dat moslims, met name de moslims in de diaspora, deze vraag beantwoorden: wat is meer beledigend jegens een gelovige – moord, marteling, slavernij en daden van oorlog en terreur die in de naam van Mohammed worden begaan of het maken van tekeningen, films en boeken die tot doel hebben de extremisten en hun visie op wat Mohammed vertegenwoordigt te bespotten?”

  Ayaan Hirsi Ali, 8 januari 2015

 3. Calhoun84

  Als wij zo vol zijn van de vrijheid van meningsuiting dan moeten we ook de vrijheid van de school waarderen om haar eigen beleid uit te voeren.

  Ik verbaas mij er echter wel over, de poster toont immers Mohammed niet maar twee gewone mensen. Ik kan mij niet voorstellen dat moslims beledigd zouden zijn door deze poster maar dat hoor ik graag van moslims zelf. “Liefde is sterker dan haat” klinkt mij niet beledigend in de oren in ieder geval.

  • FritsB

   Het beleid van de school bestaat in dit geval uit een beperking van de vrijheid van meningsuiting.
   Verder: het gaat hier om kinderen van 12 to 15 jaar van Turkse en Marokkaanse afkomst, m.a.w. ze zijn hier geboren en opgegroeid en hebben zonder twijfel de Nederlandse nationaliteit. Nederlandse jongeren dus die heel best weten hoe het er in Nederland toegaat, maar nee: gekwetst. De directrice wijst er bovendien op dat het intellectuele niveau van de kinderen te laag is om de nuances van de poster te begrijpen. Daar heb je dan toch de docent voor om het een en ander uit te leggen?

   (in antwoord op Calhoun84)
   • Windows 8

    Het iq van de meeste volwassen moslims ligt op hetzelfde niveau. “emotie” (lees agressief) is hun enige reactie in een onbekende wereld : het resultaat van een Islamitische opvoeding/omgeving.

    (in antwoord op FritsB)
    • MoMeta

     Het waren niet alleen moslims die klaagden. Zelfs leraren hebben geklaagd.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Lees eens goed WANNEER de leraren kloegen 😉

      (in antwoord op MoMeta)
     • MoMeta

      Er hebben leraren geklaagd over hun collega dat hij de print heeft opgehangen zonder dit goed vooraf voor te bereiden. EN er hebben leraren geklaagd dat de directrice dit besluit heeft genomen. Overigens heeft de directrice dit besluit genomen SAMEN met de leraren.

      (in antwoord op Windows 8)
    • VonRichthoven456353022260

     Kunt u als enig bewijs hiervoor met wat meer ondersteuning komen dan alleen uw mening?

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      kijk wat er nu gebeurt in de moslim wereld en vergelijk dat met de reactie na publicatie cartoons.
      QED

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Staaft dat dan ook uw uitspraak?

      Het iq van de meeste volwassen moslims ligt op hetzelfde niveau.
      Hoe moet ik dat zien?

      Maak me even wijzer.

      (in antwoord op Windows 8)
     • VonRichthoven456353022260

      Joehoe….

      Even bij de les blijven.

      Windows8;”Het iq van de meeste volwassen moslims ligt op hetzelfde niveau”.

      Windows8;”kijk wat er nu gebeurt in de moslim wereld en vergelijk dat met de reactie na publicatie cartoons”.

      Dit is geen valide premisse voor uw stelling;

      Hoewel er een verband tussen opvoeding.omgeving en gedrag bestaat zegt dit nog niets over het iq van “de meeste” volwassen moslims.

      Ik wacht op antwoord.

      (in antwoord op Windows 8)
   • Calhoun84

    Als de school het beleid heeft om geen pamfletten en posters (met een politieke lading) op te hangen dan heb ik daar geen problemen mee. Dat vind ik geen beperking van de vrijheid van meningsuiting aangezien een werknemer zich gewoon moet conformeren aan het beleid van zijn werkgever in dit geval.

    Dat de school het uit moet leggen wanneer leerlingen het niet snappen ben ik het met je eens. Dat verbaasd mij ook enorm.

    (in antwoord op FritsB)
  • RhodBerth

   Helemaal correct, Calhound84!

   Je ziet dat aan beide kanten van het spectrum mensen de vrijheid van meningsuiting niet begrijpen. Aan de ‘moslim’ kant begrijpt men niet dat de mening van anderen jou kan provoceren, en dat dat mag.

   Aan de ‘rechter’ kant van het spectrum begrijpt men niet dat iedereen in eigen huis of gebouw het recht heeft te kiezen welke mening hij uit of niet uit. Ineens moet de poster dan verplicht ergens hangen.

   (in antwoord op Calhoun84)
 4. Calhoun84

  “deze groep snapt de afbeelding niet”

  Tja, waar ben je dan school voor? Vroeger werden er nog wel eens wat zaken uit de actualiteit onderwezen.

 5. Malky

  Sommige scholieren zullen zich ook nog wel eens gekrenkt voelen door de cijfers die een school uitdeelt, helaas is er nog geen religie die oproept tot grof geweld voor het geven van slechte cijfers.

 6. harrr

  UK wil whatsapp / telegram verbieden
  Belgie wil prive communicatie FB en WA inzien
  School mag poster niet ophangen

  Het lijkt erop dat terreur loont.
  Wij leveren onze democratisch verworven rechten in, dus ze zijn aan de winnende hand.

 7. knier

  De kansenpareltjes snappen het niet en dus moet die poster weg.
  Ieder normaal mens ziet in dat dan juist dat soort haatmosseltjes en toekomstige terroristjes duidelijk gemaakt moeten worden wat hier de normen en waarden zijn,dat iedereen hier moet kunnen zeggen wat hij wil zonder als een hond afgemaakt te worden door de gene die het er niet mee eens is.

 8. Har Davids

  Had de tekst niet moeten zijn:

  Vandaag is er tot onze spijt door een docent een poster opgehangen die aanstootgevend is volgens de aanhangers van een bepaalde religie. Om te voorkomen dat ook bij ons schoten en doden vallen, hebben wij daarom besloten om de poster te verwijderen. Wij hadden deze gelegenheid kunnen aangrijpen om onze leerlingen verder voor te bereiden aan deelname aan onze Westerse, seculiere maatschappij, maar om onduidelijke redenen zijn wij daartoe niet bereid.

  En dan ook nog eens verontschuldigingen aanbieden!?

  • MoMeta

   Het waren niet alleen islamitische leerlingen. Maar leuke spin.

   (in antwoord op Har Davids)
   • VonRichthoven456353022260

    Wat voor logica zit hier achter?

    Dat er ook niet islamitische leerlingen de poster weg zouden willen hebben?
    Verder geef je met je opmerking al aan dat het in principe om islamistische leerlingen gaat.

    (in antwoord op MoMeta)
    • MoMeta

     De logica die wordt gebruikt is: moslims zeuren -> luisteren anders dreiging. Die hele logica valt weg als blijkt dat meerdere leerlingen EN leraren die niet-islamitisch zijn hebben geklaagd.
     Daarnaast zint het me niet dat iedereen zomaar de beweegredenen invult van de klagers.

     (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • Bart

      Maar waarom zou een niet-islamitische leerling klagen over deze poster? Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

      (in antwoord op MoMeta)
     • VonRichthoven456353022260

      U heeft nog niet aangetoond dat er wat anders speelt dan ; moslims zeuren -> luisteren anders dreiging.

      Of er het nu alleen maar moslims zijn welke klagen of dat er ook een paar niet moslims bij zijn die klagen verandert niets aan de zaak.

      (in antwoord op MoMeta)
   • Burgermans

    Dat denk ik wel. Alleen islamitische leerlingen nemen aanstoot aan een cartoon van Mohammed.

    (in antwoord op MoMeta)
 9. zo_maar

  Gemiste kans. De school had beter over de ‘gekwetste gevoelens’ kunnen gaan praten dan er aan toe geven. Heel dom.

  • RhodBerth

   Helemaal niet dom.
   Jij hangt thuis toch ook niet alles op aan de muur?
   En als jij bepaalde gasten hebt ga jij toch ook niet expres iets ophangen dat hen provoceert? (tenzij je natuurlijk het doel hebt hen te provoceren, en dan heb je het volste recht.)

   De school heeft niet als doel te provoceren maar gewoon om les te geven. En ze moet zelf beslissen op welke manier dat het beste kan.

   (in antwoord op zo_maar)
 10. Prikker

  Tsja, dit is dus wel héél erg precies de omgekeerde wereld he…
  Hebben een paar miljoen Fransen gedemonstreerd voor het recht dit te mogen uiten, gaat een verdwaasde eenzame directrice dit verbieden… hoe krom wil je het hebben.
  Ik zou zeggen, JUIST op een middelbare school voor havo en vwo moet dit kunnen.

  Dit is niet het probleem van het geloof maar van een dommige directrice.

 11. Bart

  Quote: ‘Ze reageerden er erg emotioneel op’. Waarschijnlijk ging dat zo: Ik maak je dood man, ik sweer het je kk joden! Tja dan haal je met je rubberen ruggengraat zo’n poster wel weg.

 12. Albert Bakker

  “Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd.”

  Mevrouw Leemstra is gezakt voor deze toets. Herkansing wordt niet zinvol geacht. De studie moet weer over.

  • RhodBerth

   Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat de school de vrijheid heeft om een bepaalde mening niet te uiten.
   Net zoals jij thuis het recht hebt om te kiezen welke cartoon, poster of brief jij aan je muur hangt.

   (in antwoord op Albert Bakker)
 13. Kok

  En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school? Tolerantie kent ook grenzen.

  Prachtig verwoord.

 14. yannick

  Schandalig! Laten we anders ineens plat op de buik gaan voor moslimfundamentalisten, in plaats van te pogen onze jongeren weerbaar te maken voor indoctrinatie en manipulatie!

Reacties niet toegestaan