Waarom er zoveel dieren sterven – Gevallen van massa-extinctie komen steeds vaker voor

Uit nieuw onderzoek blijkt dat massale sterfte van bepaalde dieren de laatste 70 jaar ieder decennium is toegenomen. Zulke gebeurtenissen, waarbij 90% van de populaties doodgaat, komen vooral meer voor bij vogels, vissen en andere zeedieren. Bij reptielen, amfibieën en zoogdieren kwam het juist minder vaak voor. Het onderzoek werd gedaan door de universiteiten Yale, Berkeley en van San Diego.

De redenen voor de massale sterfte lopen uiteen, maar de mens is deels verantwoordelijk. Een vijfde van de gevallen zou veroorzaakt zijn door milieuvervuiling. In de ergste gevallen waren er meerdere oorzaken. Dr. Adam Siepielski is onder de indruk van de enorme hoeveelheden: “Als er miljoenen dieren sterven is dat moeilijk te bevatten. Dit onderzoek bewijst nog eens hoe lastig het is voor organismen om op deze planeet, die steeds meer door mensen wordt gedomineerd, te overleven.”

Het is de eerste keer dat getracht wordt massale sterfte in kaart te brengen. De data gaat niet verder terug dan ongeveer 1940. De onderzoekers hielden er in hun berekening rekening mee dat er de laatste decennia veel meer over dieren is genoteerd en bijgehouden. In 26% van de gevallen is de massasterfte te wijten aan ziekte, in 19% van de gevallen komt het direct door menselijke invloeden. 25% komt door directe klimaatinvloeden zoals te veel of te weinig water, te weinig voedsel, te veel wind, te weinig zuurstof in het water, enzovoort.

De onderzoekers onderstrepen hoe belangrijk het is deze gebeurtenissen onder de loep te nemen. In de 70 onderzochte jaren steeg het aantal gevallen ieder jaar met 1%. Dat is een behoorlijke toename, al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo, aldus de wetenschappers.

Bron(nen):   Daily Mail      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Dat is natuurlijke evolutie. Onaangepaste soorten verdwijnen, aangepaste soorten groeien.

  • M.v. B. 2

   Welke soorten groeien?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Duiven, kippen, varkens, runderen, muizen, katten, honden.

    (in antwoord op M.v. B. 2)
    • Zmirlap

     Troll

     (in antwoord op Burgermans)
     • M.v. B. 2

      Wie?

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Op wie reply ik? Niet op jou.

      (in antwoord op M.v. B. 2)
     • Maarten

      U, als u mijn naam niet kent.
      En nogmaals: Wie is een trol?

      (in antwoord op Zmirlap)
     • Zmirlap

      Burgermans is een troll

      (in antwoord op Maarten)
     • Ptr

      onzin, hij stelt iets nl dat de mens niet veel meer heeft met de natuur als cultureel fenomeen. in het wild zou ze het niet redden. net zoals de meeste dieren in het wild, plus de natuur die ook niet passief tegen het menselijke vernietigingsgeweld is opgewassen. alles zoekt zn balans. gefokte dieren lopen mee in de machine.

      (in antwoord op Zmirlap)
    • mysa

     Hahahahah, en dan vooral ook de gedomesticeerde (meest door de mens doorgefokte) dieren noemen als voorbeeld van natuurlijke evolutie. Waarvan de meeste in het wild niet zullen overleven.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Mensen kunnen ook niet meer in het wild overleven.

      (in antwoord op mysa)
    • M.v. B. 2

     Dit kan ik niet een echt serieus antwoord noemen. Jammer, ik ben wel serieus naar de mening of vraag van een ander toe.

     (in antwoord op Burgermans)
    • Guest

     Burgermans is nooit serieus. Alles wat hij zegt moet met een knipoog en een korrel zout genomen worden. Hij doet een consequente poging om satire te bedrijven op dit blogje.

     (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan