Waarom zijn er in België zoveel jihadisten?

De Belgische schattingen over het aantal jihadgangers lopen net als in ons land uiteen. De overheid gaat uit van minstens 300. Experts denken eerder aan 400 jihadisten. Alleen in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland vertrokken er meer.

Deskundigen noemen drie redenen waarom er relatief veel Belgische moslims vertrekken naar Syrië of Irak. België begon ten eerste laat met anti-radicaliseringsbeleid. Sharia4Belgium kon daardoor lang zijn gang gaan. De organisatie heeft bovendien een erg charismatische leider Fouad Belkacem, die veel Belgische jongeren mobiliseert. En er zijn zogenaamde Jihadsteden (Antwerpen, Vilvoorde, Maaseik, de Brusselse wijken Molenbeek en Schaarbeek) met hoge concentraties moslims, die elkaar opstoken.

‘Alle radicale jongeren die ik in mijn onderzoek tegenkom hebben connecties met Sharia4Belgium’, zegt de Belgische terrorismeonderzoekster Marion van San in de Volkskrant. Ze vertelt over het taboe dat er lang rustte op radicalisering. ‘Dat was ook uit angst het Vlaams Belang in de kaart te spelen. Iedereen had het over de oorzaken, over kansarmen en discriminatie. Terwijl veel jongeren die radicaliseren, studeren of een baan hebben. Ik heb het idee dat ze dat debat pas nu op het scherp van de snede durven voeren.’

Bron(nen):   Volkskrant      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  In het VRT-nieuws van hedenochtend had het ook over een aantal radicale iman’s in de genoemde steden.

 2. Burgermans

  Belgische jihadi’s geloven dat ze 72 puntzakken friet krijgen in het paradijs.

 3. biker henk

  “Dat was ook uit angst het Vlaams Belang in de kaart te spelen”. Datzelfde geldt ook voor Nederland. Het policor(ps) ziet nog liever dat ons land door de jihadisten wordt overgenomen dan dat de PVV er ook maar 1 zetel bij krijgt.

  • Burgermans

   Die lafaard van een Samson valt wel de PVV aan maar zegt geen kwaad woord over de islam. Je zou bijna gaan denken dat de PVV de terroristen zijn en de moslims de good guys.

   (in antwoord op biker henk)
 4. Janneke van Vught

  En toch is het een raar geloof die hele islam.
  Ze zijn grossier in het voortbrengen van boze jongetjes. Zijn koploper in het zaaien van dood en verderf uit naam van het geloof en ga zo nog maar even door.

  Nee, zeker niet alle moslims zijn slecht. Er zijn meer goeie dan slechte daar ben ik van overtuigd maar het is wel typisch dat al die ellende uit die geloofshoek komt.

  • al

   ik ben het met je eens. ik heb laatst een heel interessant artikel gelezen die meer duidelijkheid schept:
   http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/2015/1/In-de-geest-van-de-moslim-de-islamitische-trots-verklaard-1682562W/

   Waar het op neer komt is dat je 2 type moslims hebt, de wat vrijere moslim geest en de jihadisten.

   Waar het op neer komt is dat in de islam, gebaseerd op de koran, heel duidelijk staat dat ongelovigen of moslim moeten worden (lees slaaf van Allah) of dood gemaakt moeten worden.

   De meeste moslims nemen de woorden niet letterlijk maar kijken naar de interpretatie. Islamisten nemen elk woord letterlijk en noemen iedere moslim die het niet met hun eens is een afvallige en hebben het recht om, net als ongelovigen, deze mensen af te slachten.

   Volgens de Koran is mohammed de laatste profeet. Hij maakt de cirkel compleet van profeten en de Islam/woorden van god uit de Koran is perfect. al het andere is niet perfect en moet onder de islam komen te vallen. Dit staat zo geschreven in de Koran.

   Als je dus de Koran letterlijk volgt, wat de jihadisten doen, moet je dus de wereld onderwerpen om perfectie te volbrengen. Ze zeggen dus tegen andere moslims dat ze de jihad op moeten pakken als ze het woord van Allah volgen.

   Zij zien het dus niet als kwaad, moorden en verkrachten, want ze brengen de perfectie van Allah over de wereld. Individualiteit en geweten bestaat niet volgens de Islam, iedereen is slaaf van Allah, God. Iemand die het woord van Allah volgt, dus het perfecte/goede, kan nooit iets fout doen en is niet verantwoordelijk voor je daden omdat ik niet bestaat in de islam.

   Wat we dus moeten doen is praten met moslims die niet jihadist zijn en ze beschermen tegen de “baardmannen”. Het meerendeel wil gewoon vredig leven, net als wij, maar ze zijn makkelijk te onderwerpen aangezien ze al onderworpen zijn aan Allah, aangezien ze de Koran volgen.

   (in antwoord op Janneke van Vught)
   • Janneke van Vught

    Boeiend verhaal maar ook beangstigend.
    Ik ben geboren in een tijd dat we op school leerden over Mohammedanen in plaats van Moslims, een bevolking heel ver van ons vandaan maar het komt eng dicht bij.

    (in antwoord op al)
    • al

     mijn buurtjes, turks, zijn ook moslim. beste vrienden! hard werkende mensen die er wat van proberen te maken. dag en nacht staan ze voor je klaar.

     bij mijn vriendin wonen veel marokkanen waarvan 90% crimineel is

     tis maar net de instelling. oudere moslims zijn niet het probleem. de jongere weten niet wat echt is en die zijn kwetsbaar.

     daarom moeten haatzaaiers, criminelen en jihadisten opgesloten worden in mijn ogen. iedereen die in vrede wil leven en bij wil dragen is welkom

     angst is een slechte raadgever. naiviteit ook. gezond verstand dus, met ogen open de communicatie zoeken

     (in antwoord op Janneke van Vught)
     • Janneke van Vught

      Ik ken ook veel Turkse mensen, stuk voor stuk hartelijke lieve mensen die je graag uitnodigen om lekker te komen eten. Ik ken slechts een paar Marokkaanse mensen die niet alleen een hele negatieve uitstraling hebben maar altijd klagen en voortdurend boos zijn op alles en iedereen.
      Het zit ‘m kennelijk niet alleen in het geloof maar vooral in het scheve zelfbeeld van veel van die mensen denk ik.

      (in antwoord op al)
     • al

      Ik denk dat het probleem ook niet alleen in het geloof zit maar ook in de mentaliteit van een groep. Ik heb niets tegen marokkanen an sich maar het klopt wel dat een groot gedeelte van deze groep in de criminaliteit zit en overlast veroorzaakt. De drugshandeld bv is helemaal overgenomen door marokkanen.

      Ze zijn weinig respectvol richting andere groepen nederlanders. Ik ben het op veel vlakken niet eens met de pvv uit nuance problemen, maar ik kan me goed voorstellen dat een grote groep nederlanders het zat zijn zich als buitenlander in zijn/haar eigen land te voelen.

      Als je in rotterdam over straat loopt bv hoor je bijna geen nederlands meer. Dat is voor mij als blanke nederlander toch best wel een rare gewaarwording. ook zie je overal hoofddoeken, ook in winkel personeel.

      Voor mij is religie iets persoonlijk, je hebt er recht op, maar ik heb ook het recht om er niet continu mee geconfronteerd te worden. Om maar te zwijgen over de burka die oa het hele gezicht bedekt. Als nederlander mag ik wettelijk! niet onherkenbaar over straat lopen. Waarom mogen zij dat dan wel?

      Aan de andere kant worden allochtonen ook op de banen markt gediscrimineerd. Ook de politie doet dit merk ik zelf.

      Het is aan beide kanten scheef. De waarheid ligt in het midden en de oplossing in mijn ogen ligt in het openlijk bespreken van deze issues. Iedereen moet gelijk behandeld worden volgens onze wetten en dat moet dan ook aan beide kanten gebeuren.

      Wel vind ik dat er aan de marokkaanse kant best wel eens wat meer verantwoordelijk mag worden genomen om hun kinderen goed op te voeden. Maar ja, da’s lastig als je 5+ kinderen en 2 banen als vader hebt om het te kunnen bekostigen en de moeder volgens de religie geen autoriteit heeft…

      (in antwoord op Janneke van Vught)
  • Smot72

   Het zijn niet alleen boze jongetjes, helaas ook een hele hoop boze meisjes. Naar mijn smaak komt het voort uit een bijzondere mix van superioriteitsgevoel en onbekendheid met de wereld waar zij in wonen, vooral als dat Europa is.

   Superiorteitsgevoel, inderdaad, want zij zijn er blindelings overtuigd dat ze de volgers van de laatste en enige ware profeet zijn. Dat ze daarom beter zijn dan de rest van gods creatie (…. inderdaad!) tonen ze ook bijzonder graag. Als vrouw door gesluierd rond te lopen geeft ze status. Je bent geen goede moslima als je je haren laat zien. En je moet natuurlijk in Mekka rondjes gaan lopen om je devotie te tonen. Als je dat gedaan hebt mag je ook ‘haji’ achter je naam zetten om je superioriteit binnen de moslim gemeenschap nog eens te benadrukken. En zelfs in de meest elementaire zaak, namelijk in het eten en drinken, willen ze zich graag onderscheiden van het plebs – de niet-moslims.

   Helaas past dat zelfbeeld niet echt lekker bij de wereld waar ze in leven. Veel islamitische landen in het midden-oosten zijn in burger oorlog, of op het randje van burger oorlog. Mijn duiding is dat het tijdperk van de despoten zijn langste tijd gehad heeft. Maar helaas is er nog geen nieuw ‘bedrijfsmodel’ gevonden wat het kan vervangen. En in Europa zie ik dat de meeste moslims (ik wil niet al te zeer generaliseren… maar helaas…) na al die generaties dat ze hier leven, nog steeds niet echt begrijpen in welke maatschappij ze terecht gekomen zijn.

   Waar wij het sarcasme, de sneer en het relativeringsvermogen dat daarbij hoort met de paplepel ingegoten gekregen hebben, is dat voor hen onbekend terrein. Ze snappen de oorsprong en de redenering om de wereld op een dergelijke manier te benaderen in het geheel niet. Ze voelen zich in de maling genomen, belachelijk gemaakt. In combinatie met het superioriteitsgevoel dat bij hun geloof hoort… een hoop boze jongens en meisjes dus.

   (in antwoord op Janneke van Vught)
 5. Malky

  Wegkijken, ontkennen en bagatelliseren, doen onze Haagse helden ook al 50 jaar.
  The chicken has come home to roost.

Reacties niet toegestaan