Nederlander geëxecuteerd in Indonesië: ‘diep triest en tragisch’

De Nederlander Ang Kiem Soei is gisteravond om 18.30 (Nederlandse tijd) geëxecuteerd vanwege de betrokkenheid bij de productie van xtc. Samen met vijf anderen is hij door een vuurpeloton gedood. De advocaat van Ang, Bart Stapert, was geschokt. Hij schreef op Twitter: 'Onmenselijk: familie mocht schietwonden niet zien en dus lichaam niet wassen'. Stapert noemde de crematie 'indrukwekkend'. Volgens de advocaat was Ang dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders noemt de executie 'diep triest'. Hij heeft de Nederlandse ambassadeur in Indonesië tijdelijk teruggeroepen. Verder is de vertegenwoordiger van Indonesië in Nederland 'voor tekst en uitleg ontboden op het ministerie'. Nederland heeft er alles aan gedaan om voltrekking van het vonnis te voorkomen. Zelfs koning Willem-Alexander heeft contact opgenomen met de Indonesische president Joko Widodo. Premier Mark Rutte schreef Widodo een brief. De executie is tot twee keer toe uitgesteld, maar de laatste pogingen om de doodstraf om te zetten in levenslange gevangenisstraf hadden geen succes.  

Bron(nen):   AD  NRC    

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Als je in Indonesië pillen gaat draaien weet je van te voren dat je de kogel riskeert.

  • Apekool

   Dutch Foreign Minister Bert Koenders called the execution of Ang Kiem
   Soei, who was sentenced to death for operating two ecstasy factories in
   Tangerang, an “unacceptable denial of human dignity and integrity”.

   Met ecstacy de levens van jeugdigen corrumperen is dat natuurlijk niet.

   Ik zie liever dat ‘Apache’ Bertje zich inzet voor bijvoorbeeld Raif Badawi, maar ja, je nek uitsteken in een vredelievend sharialand is wel link natuurlijk.

   (in antwoord op Burgermans)
   • MoMeta

    Indonesie is ook een islamitisch land he. De ‘willekeur’ heeft niks te maken met sharia of islam maar met macht.

    (in antwoord op Apekool)
 2. Dead Silence

  Simpelweg beroepsrisico, zeker in zo’n oord.

 3. Windows 8

  nog eens? Deze ochtend ook al :S

 4. Janneke van Vught

  Ik ben absoluut tegen de doodstraf maar wij willen iedereen zo graag in zijn waarde laten dan zijn dit helaas de waarden van dat land. Hij wist dat hij een risico nam en in welk land dus is dit wat Dead Silence zegt… beroepsrisico

 5. Bertje Waerheyt

  Wordt de koning ook gebeld voor de drugsslachtoffers die volgepompt worden door dit soort gasten. Lekkere sensatie in de pers want oh oh oh wat erg. Hoeveel doden heeft deze grapjas op zijn naam?

  • Windows 8

   Leg eens uit op welke manier iemand “volgepompt wordt” als die persoon een pilletje koopt en dat inslikt?

   (in antwoord op Bertje Waerheyt)
  • Burgermans

   Er is nog nooit iemand doodgegaan aan een xtc-pil, Bertje.

   (in antwoord op Bertje Waerheyt)
   • DIGNITY1960

    Ik weet dat mijn kennis meer up2date is dan de uwe. Katwijk is daar een voorbeeld van en zo zijn er meer. Daar tellen we de lange termijn doden erbij en dan wordt het ineens stil Discussie hebben zin maar niet op kreten Wij zijn hulpverleners geweest, jarenlang,en hebben meer dan genoeg gezien .Einde vwb dit onderwerp

    (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan