In Amsterdam is het aantal fietsongelukken met de helft toegenomen

Het is voor fietsers en wandelaars in Amsterdam gevaarlijker dan in de rest van Nederland. Hoewel het aantal verkeersdoden met ongeveer 6 procent per jaar afneemt, is het aantal fietsers dat ernstig gewond raakt in het verkeer tussen 2000 en 2011 met de helft toegenomen. Dat blijkt volgens het Parool uit een analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 28 procent van de 274 verkeersdoden reed op de fiets, 27 procent was voetganger. Dat is meer dan in de andere grote steden. Daarentegen overlijden er in Rotterdam, Den Haag en Utrecht meer mensen door auto-ongelukken. De meeste verkeersdoden zijn tussen de 25 en 35 jaar of ouder dan 75. Wethouder Pieter Litjens schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat Amsterdam veiliger moet worden. Hij wijst erop dat het steeds drukker wordt met relatief veel kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers. 'Daarnaast worden de fietspaden nog gedeeld met de steeds groter wordende groep (te) hard rijdende snorfietsers'.

Bron(nen):   Parool      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Janneke van Vught

  Lekker wegblijven.

 2. Windows 8

  Nietszeggend artikel aangezien de exacte oorzaak er niet bij wordt vermeld

  • meesan

   Staat er wel:

   “Hij wijst erop dat het steeds drukker wordt met relatief veel kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers. ‘Daarnaast worden de fietspaden nog gedeeld met de steeds groter wordende groep (te) hard rijdende snorfietsers’.”

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Hij noemt 2 feiten op, hij zegt niet dat er oorzakelijk verband is aangetoond.

    (in antwoord op meesan)
 3. Vogelbeest

  Amsterdam is net de Tour de France….. een hoop mensen op fietsen waarvan de meeste drugs gebruikt hebben.

 4. RHK

  Om amsterdamse voetgangers en fietsers “kwetsbare” verkeersdeelnemers te noemen schiet me even in het verkeerde keelgat. De meerderheid van hen heeft lak aan alle regels en in het bijzonder rode verkeerslichten worden genegeerd. Kom je door eigen stommiteit ten val dan heb ik geen medelijden met je en ben je niet “kwetsbaar” maar gewoon “dom”.

 5. Overseas

  Een plaag op de amsterdamse fietspaden zijn de vaak opgevoerde (snor)scooters. Die zorgen onveilige situaties en zouden verplicht naar de rijbaan moeten. De laatste jaren is hun aantal bijna verviervoudigd.
  (bron): http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/2012/01/enorme-groei-aantal-snorfietsen

Reacties niet toegestaan