Abe: beelden Japanse gijzelaar lijken echt

Samenleving
door anp
zondag, 25 januari 2015 om 7:43
welingelichtekringen header 1
Het filmpje waarbij een van de twee door Islamitische Staat gegijzelde Japanners een foto in zijn handen houdt van zijn onthoofde medegevangene lijkt echt. Dat heeft premier Shinzo Abe zondag (Japanse tijd) gezegd in een interview met de zender NHK.
Opnieuw heeft Abe gevraagd om de ,,onmiddellijke vrijlating'' van de Japanse journalist Kenji Goto. IS bracht zaterdag een video naar buiten met daarop een foto van Goto die in zijn handen een foto houdt van zijn onthoofde medegevangene Haruna Yukawa. De man zegt in het Engels dat Abe schuldig is aan de dood van Yukawa, omdat hij niet binnen 72 uur met het geëiste losgeld, 200 miljoen dollar, op de proppen kwam. Ook zegt hij dat IS niet langer om geld vraagt voor zijn vrijlating en dat mensen daarom niet bang hoeven te zijn dat ze de terroristen financieren, aldus de zender NHK.
Goto zegt dat IS bereid is hem vrij te laten in ruil voor een vrouwelijke terrorist die in Jordanië gevangen zit, Sajida al-Rishawi. Abe heeft inmiddels met koning Abdullah van Jordanië gesproken over de situatie. De kans is groot dat de beelden authentiek zijn, zo heeft Abe verklaard. Eerder gaf de premier aan woedend te zijn over de vermeende onthoofding. Hij noemde het op een persconferentie een ,,schandelijke en onacceptabele'' daad. ,,We zullen niet zwichten voor terrorisme."
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de vermeende onthoofding van Yukawa sterk veroordeeld. ,,Wij roepen weer op tot de onmiddellijke vrijlating van Kenji Goto en alle andere gijzelaars'', stond verder in de verklaring die het Witte Huis verspreidde. Het ministerie van Defensie heeft reeds zijn medeleven betuigd met de familie van Yukawa. ,,De onmenselijkheid van IS staat in schril contrast met de hulp die Japan de afgelopen maanden aan burgers in Irak en Syrië heeft geboden. Onze gedachten zijn bij de geliefden van de heer Yukawa en bij alle mensen die treuren om dit tragische verlies."