Facebook had misschien niet op Reclaim-app gerekend

Het kost even tijd maar dan zijn ook al je foto's beschermd: Met de Reclaim-app van Sipke Jan Bousema en Willem van Leunen kun je op al je foto's op Facebook een digitaal watermerk laten aanbrengen zodat de foto's niet meer zo aantrekkelijk zijn voor Facebook om te gebruiken. Dat laatste mag namelijk vanaf 1 februari en geldt voor iedere Facebookgebruiker (zie ook het programma Radar van gisteren). De foto's die gebruikt worden door Facebook kunnen in advertenties verschijnen, op billboards bijvoorbeeld, zonder dat er om jouw toestemming wordt gevraagd. De toestemming verleen je door na 1 februari door te gaan met het gebruiken van Facebook. In Duitsland is afgesproken dat foto's eigendom blijven van degene die ze op zijn of haar pagina plaatst. Nederland heeft zo'n overeenkomst niet. Binnenkort worden er door Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) Kamervragen gesteld over waarom Nederlandse burgers minder goed worden beschermd dan Duitse burgers. De makers van Reclaim mochten van Facebook de app plaatsen. Maar deze week bleek dat de app was verwijderd en er ook door de app beschermde foto's waren verdwenen, evenals likes voor de app. Naar verluidt gebeurde dit na een interview van de makers van Reclaim bij BNR Radio. Sipke Jan Bousema in de Volkskrant: "Ik ben een fan van Facebook maar ik begin me steeds onveiliger te voelen." Van Leunen zegt erover: "Hiermee hebben mensen een alternatief, waardoor ze toch op Facebook blijven." Bousema en Van Leunen hopen binnenkort met Facebook te kunnen overleggen over uitstel of een verandering van de nieuwe policy die aanstaande zondag ingaat.

Bron(nen):   De Volkskrant      

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Pssst, geheimpje. Je hoeft FB niet te gebruiken, echt waar!

  • Nico de Haas

   Helaas lijkt je het punt te missen. Facebook slurpt namelijk de gehele markt op, en zorgt er kunstmatig voor dat er geen goede alternatieven zijn omdat die het altijd zullen afleggen tegen de sociale mediagigant Facebook (ze hebben Whatsapp en Instagram namelijk al opgeslurpt). Daarbij moeten wij niet veranderen, maar diegene die de dienst ontwikkelt. Marc Zukerberg dus met zijn ontwerpers. Waarom zouden ‘wij’ op moeten geven en stoppen met Facebook, als zij zo het privacybeleid kunnen versoepelen? Het is altijd een verlies voor het volk, daar heb je gelijk in. Daarbij is er totaal geen participatie tussen de gebruikers en Facebook als bedrijf. Erg zorgwekkend, want dit gaat zo alleen maar meer voorkomen (als wij niet ‘gehoord’ worden). In Duitsland werkt het veel democratischer. Dan zou je nog beter naar Duitsland kunnen emigreren dan dom opgeven, en stoppen Facebook te gebruiken. Bij het laatste wordt het probleem namelijk niet opgelost. Wel als IEDEREEN TEGELIJK stopt zodat Facebook failliet gaat.

   (in antwoord op Windows 8)
  • ernie

   psst… geheimpje… je hoeft niet overal een mening over te hebben ook al heb je er geen verstand van…. sssst.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    pssst , je zin zuigt grammaticaal

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     nou vergeet je alweer “est”! foei hardleerse snotneus!

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Verkoudheid is voorbij, eindelijk terug zwemmen

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      vergeet je dan je zwembandje en je trappelzakje niet?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      trappelzakje, is dat de benaming voor dat verschrompeld ding tussen je benen?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      weet ik niet. ik heb je nog nooit naakt gezien, maar kun je dat zelf niet voor de spiegel bekijken voor het geval je niet zelf over je blubberbuik kunt kijken?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      je = jouw /= mijn

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      niet alleen in het Latijn, maar ook in het Nederlands is je taalkennis niet verder ontwikkeld dan niveau groep 5.
      “je” is de zog. gereduceerde vorm (2e pers. ev) van zowel “jij” als “jou” als “jouw”, maar dat kreeg je pas in groep 6 en zover ben je niet gekomen. geeft niet kun/kan je/jij niets aandoen. Sommige mensen (m/v) hebben nu eenmaal een tekort aan geestelijke vermogens.

      (in antwoord op Windows 8)
 2. Janneke van Vught

  Wat een gedoe… De App waar het over gaat is een app ín Facebook en geen app in de betekenis van een los programma-tje, nog al wiedes dat ze die eruit knikkeren. Ga naar je Appstore of Google Play en tik daar “Watermark” in, dan kom je om in gratis watermerk apps. Er zijn er legio die automatisch een door jou bedacht watermerk aanbrengen op je foto’s die je vervolgens op FB zet.
  Het is jou foto, en het blijft jou foto

 3. RhodBerth

  In de gebruikersvoorwaarden van Facebook staat dat Facebook jouw content commercieel in mag zetten.
  Duh, dat is nogal logisch. Als Facebook JOUW foto’s namelijk op de timeline van JOUW vrienden plaatst dan is Facebook op dat moment JOUW content all commercieel in aan het zetten. Er staan namelijk advertenties omheen en dat levert Facebook geld op. Als Facebook jouw foto’s niet commercieel mag inzetten dan mag Facebook ze helemaal niet eens plaatsen.

  Het is dikke onzin dat Facebook die content zou gaan gebruiken in eigen reclame campagnes.

 4. Windows 8

  “Iemand belde zelfs terug om mij te vertellen dat ik onbeleefd was, omdat ik haar vertelde dat de storing geen levensbedreigende situatie wasDispatcher 911
  http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2197649/2015/01/28/Facebook-plat-Amerikanen-bellen-911.dhtml

  Whahahahahahahahaha (en toch verbaast het me niet)

 5. Solonechope

  Verplichte kost is Jaron Laniers

 6. Burgermans

  Hoe sneu ben je als je je foto’s expres lelijk gaat maken alleen maar om Facebook te pesten?

Reacties niet toegestaan