Jordanië nog altijd bereid tot ruil met IS

AMMAN (ANP) - Jordanië is nog altijd bereid de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi uit te wisselen tegen de piloot Moaz al-Kasasbeh, die door Islamitische Staat (IS) in Syrië wordt vastgehouden. Die bereidheid is er ondanks de onthoofding van de Japanse gijzelaar Kenji Goto. Dat heeft een regeringswoordvoerder in Amman zondag gezegd.

De Jordaanse veiligheidsdiensten controleren voortdurend of de piloot, ,,onze zoon en onze held'', nog in leven is, zei de woordvoerder. IS nam de piloot in december gevangen, toen zijn F-16 gevechtsvliegtuig was neergestort in gebied dat in handen van de terreurgroep is. Rishawi zit sinds 2005 vast, nadat haar zelfmoordactie met een bomvest in een hotel in Amman was mislukt.

De Jordaanse regering heeft de onthoofding door de ,,,terroristische'' Islamitische Staat krachtig veroordeeld. Volgens de Japanse regering lijkt de video van de onthoofding, die zaterdagavond werd gepubliceerd, authentiek. Op de video is te zien hoe een gemaskerde man zijn mes op de keel van Goto zet.