Spaans netwerk van 250 handelszaken financiert jihadisten

In Spanje huist een van de financiële centra van de jihad in Irak en Syrië, schrijft Spaanse krant El Pais. 250 winkels zouden geld inzamelen voor islamitische terreurgroepen als IS en al-Nusra. Van telefoonwinkels, tot slagers en kruideniers, zonder enige controle zenden ze geld naar de terreurorganisaties. Ze gebruiken daarvoor het informele banksysteem, hawala (hindi voor vertrouwen), dat al ouder is dan het moderne bankwezen. 150.000 moslims in Spanje sturen op die manier geld naar hun vaderland. Vooral Pakistanen spelen een grote rol bij het systeem, dat werkt met vertrouwenspersonen. 'De jihadisten zijn niet alleen terroristen aan het rekruteren in Spanje, ze zorgen ook voor de financiering vanuit Spanje', zegt een bron bij de inlichtingendiensten in de Spaanse krant. Volgens hem is het netwerk kort geleden sterk uitgebreid.

Bron(nen):   Knack      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Iets met paard van Troje…

 2. Windows 8

  Democratie onder moslims :
  “Younes B. – een leerling uit het zesde jaar automechanica – was het daar niet mee eens en startte de petitie op. Eerder had hij al ­verkondigd dat hij “de hand van de daders” wou schudden. 18 leer­lingen ondertekenden zijn eis, maar Amadou B. weigerde. Daarop werd hij donderdag na school minutenlang bewerkt met een baseballknuppel door meer dan tien daders. Hij werd met zware hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de zaak.”
  HLN

 3. MoMeta

  Gelukkig is het bericht van El Pais een stuk genuanceerder: http://politica.elpais.com/politica/2015/01/30/actualidad/1422641735_380266.html

  Kwaliteitskrant overigens. El Pais vindt de VVD net als ik extreem-rechts.

  • Burgermans

   Marx Rutte extreem-rechts? LOL
   Hoe oud ben je, Mohammed?

   (in antwoord op MoMeta)
  • marianne martens

   inderdaad meer genuanceerd,leuk om weer eens Spaans te lezen misschien kan een van de anderen het melden bij Mijnheer Buma en de leden van het CDA of inderdaad naar het ultra- ultra rechtse VVD of de PvdA. ( Zag onlangs Samson op een foto, puntschoenen, maatpak, wel mooi maar ik geloof dat er een bord voor zijn hoofd hing )

   (in antwoord op MoMeta)
  • Vogelbeest

   een krant die de VVD extreem rechts noemt kan ik onmogelijk serieus nemen.

   (in antwoord op MoMeta)
 4. RP Geniet

  De meeste tips over vermeende of bestaande terreurnetwerken in NL komen al vanuit ESP, B en D, en USA

  Laat onderzoeker(s) v/d Spaanse inlichtingendienst ons land ook onder de loep nemen, onder regie van de VVD/PvdA kliek weet men niet eens hoeveel leipo’s uit vrije wil willen toetreden tot de IS moordenaarsbende laat staan dat men hier weet wat er allemaal broeit onder mocro’s en Turken

Reacties niet toegestaan