Amerikaanse nieuwslezer: Ik loog niet expres

De in opspraak geraakte Amerikaanse nieuwslezer Brian Williams heeft nooit expres fouten gemaakt in zijn berichtgeving over de oorlog in Irak. Dat zei hij maandag na de ophef die is ontstaan rondom zijn geloofwaardigheid als journalist.

De 55-jarige Williams zei dat hij tijdens een reportage in Irak in 2003 in een gevechtshelikopter zat die werd geraakt door raketgranaten. Irak-veteranen spraken dat tegen waarna Williams toegaf dat hij inderdaad niet in de helikopter zat. Hij stapte zaterdag tijdelijk op omdat er een onderzoek naar hem loopt.

,,Ik heb er niet opzettelijk voor gekozen om deze fout te maken", zei Williams in een interview met het militaire dagblad Stars and Stripes. ,,Omdat ik wist dat we allemaal onder vuur waren genomen, ging ik ervan uit dat alle toestellen beschadigd waren. Ik weet niet waardoor ik het ene toestel met het andere verwarde."

Brian Williams is sinds 2004 de presentator van het Nightly News op de zender NBC. Dat is het best bekeken journaal van de Verenigde Staten, met elke avond ruim negen miljoen kijkers.