Steeds meer mensen combineren meerdere banen

Steeds meer mensen combineren meerdere banen, werk met studie, of werk met mantelzorg. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen rapport.

Het aandeel werkenden met meer dan één baan groeide in de periode 1986-2012 van 3 tot 8 procent. Bij zelfstandigen nam dit percentage zelfs toe van 4 tot 13 procent.

Het SCP concludeert ook dat werknemers steeds later in hun loopbaan een vast contract krijgen. Zo kreeg in 2002 80 procent van de werknemers na zes tot tien jaar werkervaring een contract voor onbepaalde tijd, in 2012 was dit pas na tien tot vijftien jaar.

45-plussers

Uit het SCP-rapport blijkt ook dat 45-plussers die hun baan verliezen moeilijk weer aan het werk komen. En als ze een baan vinden is dit vaak maar tijdelijk. Zo komt slechts 20 procent van de herintreders boven de 45 in een vast dienstverband, tegen 35 procent van de herintreders onder de 45 jaar. Een relatief groot deel van de 45-plussers zit na twee jaar weer thuis zonder baan.

Volgens de onderzoekers zijn flexwerkers - met uitzondering van zelfstandigen - minder tevreden over hun werk en hun leven. ,,Baanzekerheid blijft onverminderd het ideaal van de meeste werknemers’’, stelt het SCP.