Waarom één biertje nooit genoeg is

Het is voor velen herkenbaar: je zou op tijd naar huis, maar je hebt het eerste biertje nog niet op of je hebt al trek in het volgende. Voor je het weet is het al weer veel te laat. Waarom doen we dat toch? Het komt door ons reptielenbrein, legt verslavingsarts en psycholoog Sigrid Sijthoff uit. 'Alcohol schroeft zich daar als het ware vast, en zo wordt drinken, of doordrinken, een automatisme.' Door alcohol komt dopamine vrij. De neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het beloningssysteem in onze hersenen, zorgt voor een ontspannen en blij gevoel. Ons lichaam heeft dus eigenlijk een intrinsiek verslavingsmechanisme, vertelt Sijthoff. Alcohol werkt ook relatief snel. 'Het is een klein molecuultje dat zich behoorlijk gemakkelijk door het lichaam weet te verspreiden. Daarom voel je al tien minuten na je eerste slok dat er iets gebeurt. Dan is er namelijk al een beetje alcohol door je hersenen opgenomen.' Maar alcohol heeft nog meer effect op de hersenen. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Het beïnvloedt het hongercentrum en de kleine hersenen reageren door ons evenwicht te verstoren.

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Victor Verlon

  Wat een mooi smoesje: “Het komt door mijn reptielenbrein, ik kan/kon er niets aan doen!”. Yeah right!

  Natuurlijk is één biertje genoeg. Dat we een ‘reptielenbrein’ hebben, wil niet zeggen dat we volledig overgeleverd zijn aan dat stukje brein. We hebben immers ook de Neocortex. Door op voorhand over de risico’s van alcohol na te denken, een stevig besluit te nemen en je zelfbeheersing te trainen, kun je het wel degelijk na dat ene biertje laten.

  Ik denk dat mensen blijven drinken omdat hun gezelschap dat ook doet; ze durven geen nee te zeggen, ze missen onafhankelijkheid. En omdat ze (op jongere leeftijd) hebben geleerd dat te veel drinken ‘cool’ is…

  • Dead Silence

   Ik schiet iemand kapot en zeg tegen de rechter dat het komt door mijn reptielenbrein.

   (in antwoord op Victor Verlon)
 2. Burgermans

  Alcohol is naast een ontspannend roesmiddel ook een sociaal smeermiddel. Samenlevingen waarin alcohol verboden is zijn over het algemeen ook afschuwelijke landen om te wonen.

 3. Windows 8

  Daarom is dit veel beter

  http://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/xtc/

 4. Daniel

  ‘Het komt door ons reptielenbrein, legt verslavingsarts en psycholoog Sigrid Sijthoff uit.’

  Helemaal waar, maar wel al heel lang bekend. Dit leerde ik al in 1970 in de opleiding gedragstherapie in Utrecht.
  Reptielenbrein
  Ons oudste brein, dat vooral bestaat uit de hersenstam, hebben we gemeen met de reptielen. Dit brein is volgens MacLean zo’n 500 miljoen jaar oud. Het heeft een beperkt, maar zeer krachtig leervermogen dat we klassieke conditionering noemen. Verder wordt vanuit dit brein het voortbestaan van het individu en van de soort gereguleerd door middel van het ademhalen, het verteren van voedsel en seksualiteit. Dit brein is cognitief impenetrabel, wat betekent dat het nauwelijks toegankelijk is voor de neocortex (het deel van de hersenen dat betrokken is bij hogere functies als bewuste bewegingen en redeneren) en de vrije wil. Verslavingen, zoals roken, bevinden zich ook in dit brein. Daarom is het zo moeilijk om van het roken af te komen.

  • Dead Silence

   Sommigen nuchteren lijken niet meer te hebben dan een hersenstam.

   (in antwoord op Daniel)

Reacties niet toegestaan