De Blue Sky M. was helemaal geen spookschip

De Blue Sky M., het vrachtschip dat in december met honderden vluchtelingen ronddobberde voor de Italiaanse kust werd een spookschip genoemd, omdat er geen bemanning aan boord zou zijn. Maar nu blijkt uit onderzoek van Duitse tv-zender ARD dat er wel degelijk professionele zeelui waren, die het schip bestuurden. Dat schrijft het AD. Het schip was bovendien, in tegenstelling tot wat werd gezegd, in prima staat. Zonder hulp zou het schip te pletter zijn geslagen op de Italiaanse rotskust, beweerden Europese en Italiaanse instanties. Het was volgens EU-grensagentschap Frontex 'een nieuw dieptepunt in wreedheid'. Maar de wrede mensensmokkelaar bleek in werkelijkheid een professionele Syrische bemanning, die zelf ook eenmalig de oversteek maakte om in Europa asiel aan te vragen. En dat wist Frontex. Vlak voor de kust zetten de zeelui het schip op de automatische piloot en mengden zich tussen de vluchtelingen om niet op te vallen. Maar toen de Italiaanse mariniers aan boord kwamen, maakten ze zich bekend. Dit bevestigt de commandant van de Italiaanse kustwacht in Gallipoli, Attilio Daconto. 'De Syrische bemanning heeft mijn mensen de weg gewezen. Op de brug hebben zij geholpen de instellingen weer op handmatige besturing te krijgen.' Justitie in Italië zegt hetzelfde. Openbaar aanklager Guglielmo Cataldi: 'Ik kan u verzekeren dat er geen enkele aanwijzing is dat de bemanning van plan was het schip schipbreuk te laten lijden. Het is zeewaardig. Het zijn professionele zeelui.' Woordvoerder Ewa Moncure van Frontex wil haar woorden niet terugnemen. 'Er is nu meer bekend, dan dat er destijds direct na de gebeurtenissen bekend was. Maar het is aan de landen zelf om zaken te onderzoeken en daar mededelingen over te doen.'  

Bron(nen):   AD      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Alle schepen met vluchtelingen gewoon terugslepen naar Afrika. Zodra dat bekend wordt in gelukszoekerskringen neemt het probleem met 99% af.

  2. Kadeer Semlaili

    Dat ongeluk begin deze week waarbij 300 migranten zouden zijn verdronken is ook verzonnen. De smokkelaars sturen een paar lege rubberboten de zee op met een paar migranten aan boord en als de kustwacht komt zeggen de migranten dat er 300 mensen zijn verdronken zodat de kustwacht uit voorzorg dichter bij de kust van Libie gaat patrouilleren.

Reacties niet toegestaan