‘Weerzinwekkend dat rijke landen mensen liever buiten houden dan helpen’

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er meer dan 50 miljoen vluchtelingen op de wereld, waaronder 4 miljoen Syriërs. Daarvan heeft de Europese Unie er slechts 150.000 opgevangen. Dat is net zoveel als Turkije er in een week opnam bij het begin van het beleg van Kobane. Amnesty International verwijt in haar jaarverslag rijke landen dan ook dat ze onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen. 'Het is weerzinwekkend om te zien hoe rijke landen hun energie en middelen investeren in het buiten houden van mensen in plaats van het beschermen van mensenlevens,' aldus Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. 'Leiders hebben de macht om het lijden van miljoenen mensen te verlichten door politieke en financiële middelen vrij te maken om mensen op de vlucht voor gevaar te helpen en beschermen.' In het jaarrapport wordt ook ingegaan op de bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa probeerden te bereiken. 3.400 zijn er volgens de UNHCR verdronken. 'Daarmee is het de meest gevaarlijke zeeroute voor migranten ter wereld,' stelt Amnesty. Verder meldt de organisatie dat de detentiecentra voor migranten in Europa overvol zitten. De omstandigheden in de 'kerkers van Fort Europa,' zoals Amnesty de centra noemt, zijn vaak verschrikkelijk.

Bron(nen):   Knack      

67 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Juist omdat we het hier zo goed hebben en veilig zitten, hebben we geen besef meer van het leed van anderen. Kijk eens naar de onverschilligheid hier.

  We proberen het schuldgevoel af te kopen. Geld sturen en zeggen ‘het moet in de regio opgelost worden’. Ja, maar we hebben geen enkel idee van hoe dit gedaan moet worden en vaak wordt het al in de regio opgelost (een miljoen Syrische vluchtelingen in Jordanië).

  In ontwikkelingswerk gaat te veel fout omdat we (bewust) onwetend willen blijven en ons niet verdiepen in de werkelijke complexiteit van een noodsituatie. Geld geven is voor de bühne, maar werkelijke hulp vergt bewustzijn en een actieve houding. Die actieve houding hebben we wel als het om onze eigen veiligheid gaat. Je ziet hier dus hoe we een mensenleven binnen de landsgrenzen als ‘waardevol’ zien en van buiten als een irritatie factor. De oude landsgrenzen zijn een motivatie om internationaal inhumaan en egocentrisch beleid te voeren.

  De allerbeste manier om te helpen is stoppen met schijnheilige politieke spelletjes en landen in Afrika of Midden Oosten te gaan zien als partners in één economische en politieke wereld. Idealistisch? Ja. Onrealistisch? Nee.

 2. Burgermans

  Als we die miljoenen gelukszoekers allemaal binnenlaten is het hier volgend week ook burgeroorlog. Vluchtelingen moet je in hun eigen regio opvangen, niet in het Westen.

  • Allard

   Nou Burgermans, dan kun je ook vluchten naar een ander land. Misschien is Deutschland wel wat voor jou.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Jullie nazi’s hebben er een handje van om andersdenkenden het land uit te jagen, niet waar, Allard?

    (in antwoord op Allard)
    • Allard

     Beste Burgermansch, stom om steeds maar te denken dat ik een nazi ben. Volgens mij hebben je hersenen een knoei gehad.

     Jij begint te praten over een burgeroorlog, niet ik.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Windows 8

      Weet je nu al of je koosjer bent?

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Heb jij zakje chips al op Professor Kali?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Burgermans

      Je schrijft als een nazi, je denkt als een nazi, wat mij betreft ben je gewoon een nazi, Allard.

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Wat jou betreft ja, maar dat zeg helemaal niks.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Jij bent hier degene die voortdurend nazipraatjes uitkraamt, Allard. Politici gevangenzetten, andersdenkenden het land uit jagen, met zulke rare ideeën is het niet gek dat men jou een nazi vindt.

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Ik hoor anders alleen jou erover brullen hoor. Misschien wil Professor Kali ook nog eventjes z’n politieke praatjes kwijt, dan heb je misschien nog enige bijval.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik zie nu eenmaal heel scherp, Allard.

      (in antwoord op Allard)
     • Allard

      Het is maar wat je scherp noemt Burgermansch.

      (in antwoord op Burgermans)
  • marianne martens

   zoals AT schrijft kunnen de politici en economen etc wel samenwerken. Lijkt mij het enige juiste. Barvaars is dat de 50 miljoenen vluchtelingen geen plek hebben om zin aan hun leven te geven. Flauw en ontmenselijk, dat u over gelukzoekers schrijft

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Het is ook barbaars om miljoenen onaangepaste vreemdelingen op de eigen bevolking los te laten. We moeten die mensen wel helpen maar gewoon in hun eigen landen en niet hier.

    (in antwoord op marianne martens)
   • Vogelbeest

    Hoezo geen plek om te leven? dus dan moeten ze allemaal naar Nederland? Het op 2-na dichts bevolkte land ter wereld?

    Kijk eens op google-earth. Jordanie is voor 99% leeg. Egypte is voor 97% leeg. Saudi Arabia is voor 99,5% leeg. 3 landen waar geen oorlog heerst.
    De overheersende godsdienst is Islam. Vlucht daar maar heen. Ruimte zat en geen aanpassingsproblemen.

    Ben je christelijk? Brazilie is voor 98,5% leeg. Plek zat om te leven.

    Maar het gaat niet om “geen oorlog” en “ruimte”. Het gaat om een gratis huis, gratis geld, gratis opleiding, gratis inkomen.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Net zoals de universele bestaansvoorwaarden van het individu hier vervagen heeft elk mens een plek nodig om te leven. 50 miljoen vluchtelingen in de wereld. Geen samenwerking overal kwakjes hulp., stukjes van wat? heb ook helemaal niet geschreven dat ze hierna toe zouden moeten gaan.Juist niet, zou ik zomaar denken. AT beschrijft het goed. Als Brazilië vluchtelingen wil opnemen zal er toch met andere grote en invloedrijke landen behoren te worden samengewerkt op organisatorisch, economisch en politiek niveau met de aller helderste slimste mensen die boven elk eigenbelang staan.

     (in antwoord op Vogelbeest)
  • AT

   Op een bevolking van 500 miljoen Europeanen kun je gerust 20 miljoen vluchtelingen toelaten. Maar er wordt nergens geopteerd dat we maar iedereen hier moeten opvangen. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen. Het westen is keihard verantwoordelijk voor wat er in het Midden Oosten en sommige Afrikaanse landen gebeurt.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    *proest*

    (in antwoord op AT)
   • Vogelbeest

    20 miljoen per wat? Per week? Per eeuw? Want je denkt toch niet dat dit ooit stopt?
    Afrika heeft een miljard inwoners. Het midden-oosten heb ik even niet bij de hand, maar ik gok zo’n 200 mijoen. Behoudens een paar oliesheiks en dictators is het leven in Europa voor alle 1,2 miljard Afrikanen en Midden-Oosten personen beter dan waar ze nu zijn.
    We kunnen met 600 miljoen Europeanen geen 1,2 miljard klaplopers onderhouden.

    (in antwoord op AT)
    • marianne martens

     uw schrijven lees ik graag omdat u ook nieuwe kennis over voedsel bv geeft. Klaplopers, er zijn ook klapeksters, is een karakter-moord-woord wat met mensen heeft te maken waarvan de meesten niet uit luxe vluchten maar hoofdzakelijk het ” vege” lijf proberen te redden. Uw antwoord is griezelig en eng omdat u geen antwoord geeft over de ontwikkeling van dit mega- probleem van verleden naar nu. U schrijft terecht dat er veel landen veel ruimte hebben maar dan moet er werelds worden samengewerkt en een land die deze mensen opneemt niet in hun eigen sop laten gaarkoken.

     .

     (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Bart

  Enkele kanttekeningen:

  Europa heeft de afgelopen decennia wel degelijk miljoenen vluchtelingen opgenomen, evenals de Verenigde Staten. Hoeveel neemt Japan er op? Hoeveel China? Hoeveel Saoedi-Arabië? Kijk als vluchtelingen zich aanpassen heb ik weinig moeite met hen. Heb geen enkele moeite met Chinezen, Vietnamezen en Surinamers. Maar Europa graaft haar eigen graf wanneer men in groten getale islamitische vluchtelingen toe laat. En zal de wereld er beter op worden wanneer de Westerse beschaving over ca. 100 jaar is verdwenen?

 4. Windows 8

  “Daarmee is het de meest gevaarlijke zeeroute voor migranten ter wereld,”
  En dat is ons probleem , hoe?

 5. Bart

  Ons sociaal stelsel piept en kraakt nu al onder de last van
  de verhoudingsgewijs weinig productieve niet-westerse migranten in ons land.
  Dat kun je een vervelende uitspraak vinden, maar is wel degelijk te onderbouwen
  met feiten. En de demografie werkt nu al in ons nadeel. Het aandeel moslims in
  het Verenigd Koninkrijk is tussen 2001 en 2011 bijna verdubbeld van 1,5 miljoen
  in 2001 tot 2,7 miljoen in 2011.Dus elke 10 tot 12 jaar een verdubbeling. Raadsel, hoe lang duurt het voordat moslims in het VK een meederheid vormen? Ik denk sneller dan u denkt!

  • Bart

   Ik zal u helpen: Dan zijn het er in 2021 ca 5,5 miljoen, in 2041 ca 11 miljoen, in 2051 ca 22, in 2061 ca 44 miljoen. En ziedaar een moslimmeerderheid in het VK rond het jaar 2060. Onze kinderen (en wijzelf misschien ook nog) maken het mee. Hint: Nederland loopt qua % gelijk op met het VK, Frankrijk loopt nog verder voor.

   (in antwoord op Bart)
  • marianne martens

   De cijfers geven u gelijk, de politieke onwil met dit probleem is al 30 jaar gaande. De Max van de Stoel Stichting en de Correspondent zijn de enige die boven, zonder geheime agenda’s, boven alle partijen/ meta- en ideeënrijk kunnen schrijven.

   (in antwoord op Bart)
 6. jantje

  Ik ben helemaal voor helpen, maar wel ter plekke. Vluchtelingen die meer dan 1 land verderop vluchten, zijn gelukszoekers.

 7. Dead Silence

  Beste Jeanette, dat komt omdat hun voorbeelden waarmee we zitten opgeschoten in de rijke landen het verkeerde zijn (op enkelen na) en als een gezwel expanderen.

 8. Burgermans

  Je helpt vluchtelingen het beste door ze in hun eigen regio op te vangen, niet door ze naar het westen te halen. Daar profiteert alleen de asielindustrie van.

 9. Dwarsligger

  vluchtelingen opvangen is geen probleem. Het probleem is dat ze vervolgens lekker blijven plakken. Daardoor is er onvoldoende capaciteit om de nieuwe vluchtingen op te vangen.

 10. Johanna Reijnier

  zolang wij allemaal de mammon kathedralen(banken) aanbidden. en we geen genoeg krijgen van al dat we niet nodig hebben.
  zolang zal er in de wereld ellende en honger bestaan.(ook hier in nederland)
  hoeveel geld hebben wij als nederlanders in vele continenten ingepompt?
  wat hebben ze ermee gedaan?
  onder de armen verdeeld, dan wel figuurlijk. oftewel de mammon gespekt.
  om vooral hun eigen buiken goed te kunnen spekken.
  het is te triest voor woorden.
  maar nu men de weg weet waar al dat geld vandaan komt?
  gaan ze daar naar toe waar het geld gratis te halen is.
  en prins Claus gaf al aan “geef ze geen vis, maar een hengel”!
  oftewel de gelegenheid om zelf een boterham te verdienen.
  dat zou best kunnen als die citroen knijpers van een regenten de mensen dan ook de kans geeft.
  men trekt de mensen om een put heen waar geen water in zit.
  als enkeling word ik hier moedeloos van.
  het is hetzelfde als hier, graag wil ik als vrijwilligster werken.
  JA” voor die tante of mijnheer, die achter dat bureau zit die met een giga
  balkenende norm naar huis gaat, en mij verteld wat ik moet doen gratis.
  160.000,- euro p.j.? is hun inkomsten.
  deze wereld is een grote beerput.
  de schoonheid van de natuur maakt het nog draaglijk.
  voor de rest ben ik blij dat ik toch met dit alles in Mijn GOD JEZUS CHRISTUS blijft geloven.

  • Guy Philips

   Goed gezegd!

   (in antwoord op Johanna Reijnier)
  • marianne martens

   helemaal met u eens, moedeloos en strijdbaar. het meest wat me agiteert is het gewauwel van mensen, die vinden dat deze mensen klaplopers en profiteurs zijn. Eigenlijk ben je dan zonder een enkel woord uitgesproken over zoveel onkunde, gebrek aan mededogen, gebrek aan barmhartigheid en onwil.

   (in antwoord op Johanna Reijnier)

Reacties niet toegestaan