Rapport Amnesty International: Stop het VN-vetorecht

 

Amnesty International pleit in hun jaarlijkse rapport voor het afschaffen van het vetorecht van de VN als het gaat om besluiten over situaties waarbij sprake is van volkerenmoord. Volgens Amnesty kon de VN door de veto’s niet veel doen tegen het conflict in Syrië waardoor miljoenen mensen moesten vluchten en er 190.000 mensen zijn omgekomen.

De VN Veiligheidsraad heeft China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS als vaste leden. Ieder permanent lid kan besluiten van de raad tegenhouden met een veto.

Amnesty International noemt 2014 een jaar vol gruwelijkheden, gepleegd door staten en gewapende groeperingen. Een rampzalig jaar, waarin miljoenen mensen slachtoffer werden van geweld terwijl de internationale gemeenschap niets deed. Als overheden doorgaan met het ‘negeren van misdaden die door hun bondgenoten worden gepleegd’ vreest Amnesty dat conflicten in Syrië, Irak en Libië zullen verergeren en dat geweld overslaat naar omliggende landen.

Naast talloze oorlogsmisdaden noemt Amnesty etnische zuivering, marteling, het verdwijnen van activisten, het gebrek aan rechtmatige processen, seksslavernij, vervolging en discriminatie. De mensenrechtenorganisatie is vooral bezorgd over terreurgroepen Islamitische Staat, Boko Haram en Al Shabaab. “Van onthoofdingen in Syrië tot etnische zuiveringen en seksslavernij in Irak, de misdaden van IS hebben de hele wereld geschokt”, aldus Amnesty. De gewapende groeperingen zouden steeds grotere invloed krijgen waardoor steeds meer burgers slachtoffer worden.

Bron(nen):   De Morgen      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Veto weg = VS, Rusland en China uit de VN
  Misschien wel een betere oplossing dan de schone schijn ophouden met dit praatclubje.

 2. Bart

  Veto weg? Dan worden er massa’s onzinnige resoluties
  aangenomen tegen Israël zonder dat de VS dit kan tegenhouden! Liever niet dus!
  In de VN gebeuren nu al gekke dingen, zoals dat de Graftombe van Jozef als
  moskee in het UNESCO-register wordt ingeschreven. De 60 islamitische landen
  hebben geen meerderheid in de VN, maar hoeven relatief weinig steun te verzamelen
  voor voorstellen die hun haat richting Israël steunen.

 3. Burgermans

  Slecht idee, er zijn heel veel moslimlanden die zich niet door rechtvaardigheidsgevoel laten leiden maar door pure Jodenhaat.

 4. Jannie Ooms

  Ik ben ervoor om het vetorecht ingeval van volkerenmoord af te schaffen. De VN toont zich door het vetorecht bij herhaling een krachteloze organisatie als er grote slachtingen plaatsvinden.

  Het vetorecht helemaal afschaffen, dat zou ook kunnen, bedacht ik. Het is natuurlijk raar dat er landen zijn met vetorecht, landen die een met meerderheid van stemmen genomen besluit kunnen blokkeren. Maar stel dat we het vetorecht afschaffen, wat dan?

  Evenredige vertegenwoordiging zou op het eerste gezicht logisch zijn. Nu is het zo dat de stem van een land met 1 miljoen inwoners net zo zwaar telt als de stem van een land met 100 miljoen inwoners. Maar ga je daaraan sleutelen, dan zou de uitkomst weliswaar heel democratisch zijn, maar waarschijnlijk nogal gevaarlijk voor de kleine landen.

  Alles overziende, zijn we misschien toch beter af met handhaving van het vetorecht. Behalve dan ingeval van volkerenmoord.

 5. jantje

  Amnesty weet precies welke landen (geloof) zich schuldig maken.
  Ze kunnen beter daar aan de bel trekken of het in ieder geval eens van de daken gaan schreeuwen. Doen ze niet wan ze vinden moslims zielig. Met het vetorecht afschaffen speel je ze alleen maar in de kaart met het door moslims gedomineerde VN.
  Ik vertrouw de agenda van AI al jaren niet.

Reacties niet toegestaan