‘Verpleeghuizen verspillen miljard per jaar’

Verpleeghuizen verspillen jaarlijks een miljard euro aan onder meer te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen en onnodig papierwerk. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het televisieprogramma Tijd voor Meldpunt! van omroep Max.

De hoge energierekeningen zijn te danken aan gebouwen die slecht zijn geïsoleerd en verouderde installaties hebben, stelt Harmke Bekkema van innovatieprogramma Energiesprong. Volgens het onderzoek geven verpleeghuizen vaak ook veel geld uit aan onnodige medicatie en overbodige overhead.

Daarnaast wordt de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag weggegooid. Volgens Nouws Keij van Stichting Diverzio voor duurzaam eten en drinken, worden er dagelijks tienduizenden maaltijden weggegooid ,,omdat er te veel wordt gekookt, de porties veel te groot zijn en het eten smakeloos is''.

Eigen verpleeghuis

Max-directeur Jan Slagter heeft zich voorgenomen een eigen verpleeghuis te openen. Hij voert daarover concrete gesprekken met diverse locaties. ,,Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden'', aldus Slagter. Het verpleeghuis zou volgend jaar de deuren moeten openen.

De overheid besteedt jaarlijks 5,3 miljard euro aan verpleeghuiszorg.