Zonsverduistering komt er aan

Liefhebbers van astronomie kunnen hun hart vrijdagochtend ophalen. In heel het land is dan een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het gaat om de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds augustus 1999. De volgende grote zonsverduistering is in Nederland pas in 2021 te zien.

Het weer lijkt vrijdagochtend ook grotendeels mee te werken, de weerbureaus verwachten dat de eclips redelijk tot goed te volgen is. Mensen die het bijzondere natuurfenomeen vrijdag willen aanschouwen moeten wel hun ogen goed beschermen, met een eclipsbrilletje bijvoorbeeld.

De aarde, maan en de zon komen vrijdag op één lijn te staan, waardoor in Nederland tussen 09.30 uur en 11.48 uur de zon wordt bedekt door de maan. Meer dan 80 procent van de diameter van de zon verdwijnt dan achter de maan.

De volledige zonsverduistering is alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Svalbard. Volgens sterrendeskundigen is de zonsverduistering op aarde wetenschappelijk gezien niet zo interessant meer omdat alles al wel bekend is. De volgende grote zonsverduistering is in Nederland pas in 2021 te zien.