Overvolle asielzoekerscentra: duizenden wachten op een woning

Asielzoekerscentra zitten overvol. 13.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning wachten op een woning, maar die is er niet, schrijft de Volkskrant. Het Rijk heeft gemeenten verplicht om afhankelijk van hun inwoneraantal een aantal asielzoekers een woning te bieden, maar gemeenten zeggen dat ze over onvoldoende sociale huurwoningen beschikken om aan de vraag te voldoen. Ze willen bovendien extra geld voor de huisvesting. Het komende half jaar komen er nog minstens 13.000 woningzoekende vluchtelingen bij. Volgens het platform Opnieuw Thuis, dat is opgericht door het Rijk, provincies, gemeenten en woningbouwcorporaties, moeten provincies gebruik maken van hun bevoegdheid woningen van gemeenten te vorderen voor de vluchtelingen. Maar provincies zijn terughoudend. Amsterdam heeft de grootste achterstand met ruim 1.100 vluchtelingen die een huis moeten krijgen in de stad. Toch zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland: 'Wij grijpen pas in als een gemeente volgens ons verwijtbaar in gebreke blijft, en dat is nu zeker niet het geval'. Door de grote toestroom van asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea, loopt de achterstand steeds verder op. Van Kleef van platform Opnieuw Thuis: 'De vraag is: wanneer kom je in actie? Je moet optreden als het nodig is. Er komt een moment dat ze dat moeten doen. Anders wordt het probleem alleen maar groter.'

Bron(nen):   Volkskrant      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  De koppen op de foto laten al meteen zien wat ons te wachten staat. Veel geld kosten en eindeloze ellende.

 2. Vogelbeest

  De procedure duurt jaaaaaaren. En al die tijd betalen wij eten, onderdak, ziektekosten, advocaten.

  Wanneer bedenkt er eens een politicus dat die procedure in 2 weken afgrond moet zijn??
  Scheelt miljarden per jaar.

  Als je ze dan naar Australisch model allemaal afwijst is de besparing 7 miljard per jaar: http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2010/5/Massa-immigratie-kost-Nederland-7-miljard-euro-per-jaar-ELSEVIER266116W/

  Hebben we eindelijk geld voor defensie en lastenverlichting.

 3. Burgermans

  Hoogste tijd om onze grenzen dicht te gooien voor niet-Europese asielzoekers. Scheelt duizenden mensenlevens, miljoenen euro’s, maakt ons land veiliger en leefbaarder.

 4. Twan

  Ik snap niet dat er niemand is die grote problemen voorziet door het asielzoekers geknuffel, waarom hebben hun recht op een huis???
  Ze hebben nergens “recht” op.
  De asielzoekers komen met steeds grotere aantallen, over een paar jaar krijgen we in dit land enorme problemen met diefstal straatroof inbraak en noem maar op, dit is niet meer te handhaven. Maar ja Den Haag ziet dat lichtje pas als het veel te laat is, burgers ook anders zouden we dit niet pikken.

 5. Jannie Ooms

  Ik gun echte vluchtelingen volledig asiel en een fatsoenlijk onderkomen hoor. Bij voorkeur dan de christenen onder hen…

  Maar in Nederland heerst nu eenmaal woningnood. Mijn kleinzoon en zijn vrouw staan al jaren op de wachtlijst van de woningbouwvereniging zonder uitzicht op een woning binnen afzienbare tijd. Het is een schande: er is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niets gedaan om de woningnood echt op te lossen.

 6. Paulraw

  Situatie is in feite nog erger,want kabinetsbeleid is om in de toekomst mensen
  die recht hebben op huursubsidie alleen maar te plaatsen in goedkopere
  huurwoningen tot vijfeneenhalfhonderd euro,waardoor dus Nederlanders met
  een laag inkomen uit arbeid (21600 -35000 euro)weg gedrukt worden naar
  duurdere huurwoningen van 600 euro en meer .Je betaalt dan dus 2 keer
  aan de opvang zo…
  Nog los van het feit dat het kabinet wederom
  complete armoedegetto’s aan het kweken is zo .Kan het beleid van de
  ´krachtwijken ´ straks weer opnieuw door de PvdA uit de mottenballen
  gehaald worden.
  Huursubsidiegrens:
  U woont alleen € 21.600
  u heeft medebewoners€ 29.325

 7. Tim66

  Onze regering is totaal van de pot gerukt! asiel zoekers hebben nergens recht op ! nederlanders krijgen geen betaalbare huurwoningen meer laat staan een woning kopen is voor veel mensen niet meer mogelijk door het beleid van onze huidige regering ,ouderen moeten langer thuis wonen ! Woningbouw verenigingen bouwen geen nieuwe betaalbare woningen dus hoe stom kun je wezen dit niet te begrijpen.
  Nee Nederlanders hebben straks minder rechten dan de instroom van buitenlanders en ja wie gaat dit dan ook nog eens betalen,3 x raden dus voor Nederlanders geldt wel betalen maar niets krijgen!
  Neem een voorbeeld aan Japan deze laten gemiddeld per jaar 12 asiel zoekers binnen ! Waarom moeten wij Nederlanders de Hele wereld redden!!en diegene die dat graag wil doen neem ze zelf in Uw eigen huis op Uw eigen kosten maar bepaal niet dat mijn belastingcenten hier aan worden opgemaakt terwijl de voedselbanken in Nederland het niet meer aan kunnen!
  Je kunt pas voor een ander zorgen als je eigen boel op orde is!!!

 8. Windows 8

  MINDER MINDER MINDER

  “Daarop zijn de daders vertrokken. De politie is nog op zoek naar hen. Van twee daders is een signalement, het zou gaan om een man van ongeveer 1.75 met kort gemillimeterd donker haar, hij droeg een beige vest of sweater en sprak met een buitenlands accent.
  De tweede dader was licht getint, had een slank postuur en was ongeveer 1,90 meter lang. Hij had ook gemillimeterd donker haar en droeg donkere kleding en een gewatteerde jas.”

  • Paulraw

   http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/4/Hoe-mensensmokkelaars-enkeltjes-Europa-aanbieden-1739727W/?masterpageid=158493
   Mensensmokkelaars bieden enkeltje EU aan
   Wie besluit naar Europa te komen, zoekt het land met de beste faciliteiten en kansen. Smokkelaars spelen daarop in, zo blijkt uit advertenties op Facebook. Elsevier kreeg voor europarlementariërs bestemde documenten in handen van de Europese grenscontroleorganisatie Frontex.

   Hieruit blijkt hoe smokkelaars in ‘migratiemenu’s’ de vijf Noord- Europese landen met de aantrekkelijkste verzorgingsstaten aanbieden. De informatie over deze ‘arrangementen’ is nagenoeg correct. Mensensmokkelaars hebben niet de behoefte er nog een schepje bovenop te doen. De waarheid is aantrekkelijk genoeg. Daarnaast bieden mensensmokkelaars verschillende reisroutes aan om Europa te bereiken. Hoe hoger de prijs, hoe veiliger de reis; althans die suggestie wordt gewekt.

   Allemaal goede bedoelingen en oprechte onderdrukten:

   ´In Noorwegen is de misdaad zo toegenomen dat het land zelfs 242 cellen in het Groningse Veenhuizen moet huren. Vorig jaar zette de Noorse immigratiedienst een recordaantal van 7.100 mensen uit. Dat leidde meteen tot een daling van het aantal misdrijven, zegt Kristin Kvigne, hoofd van de immigratiedienst. ‘Het uitzetten van immigranten scheelt de Noorse samenleving daardoor veel geld.’

   (in antwoord op Windows 8)
 9. Wim

  Kortom: autochtonen die wel op een wachtlijst staan voor een huurwoning mogen nog jaren langer wachten op beschikbare woonruimte. Er is geen enkele reden om asielzoekers niet op de reguliere wachtlijsten voor sociale huurwoningen te plaatsen. Laat ze maar gewoon punten opbouwen en hun beurt afwachten.

 10. Koper

  Ik sta al 15 jaar (geen geintje) op de wachtlijst voor een woning in onze hoofdstad. Just saying.

 11. Hector

  Tsja als Westerse overheden in een tijdsbestek van 10 jaar tijd landen als Syrie, Afghanistan, Eritrea, Somalie, LIbie, Sudan, en ga zo maar door naar het stenen tijdperk terug bombarderen om er de bodemschatten weg te roven, kun je het de bevolking moeilijk kwalijk nemen dat zij massaal deze kant opkomen.

 12. dick

  mensen die een woning zoeken worden gediscrimineerd.

  Artikel 1 Nederlandse grondwet

  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk
  behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging,
  politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet
  toegestaan.

  asielzoekers voor laten gaan op de huurmarkt is discriminatie van Nederlanders.
  iedereen moet gewoon aansluiten in de wachtrij met gelijke rechten.
  ook geen urgentie voor mensen met een dak boven hun hoofd in welke vorm dan ook.
  in een asielzoekers centrum heb je ook een dak boven je hoofd.
  eerst de mensen plaatsen die dakloos zijn en dreigen te worden.
  daarna de rest.
  het probleem is dat er te weinig betaalde huurwoningen in Nederland zijn

  https://secure.avaaz.org/nl/petition/Minister_voor_Wonen_Wijken_en_Integratie_Ella_Vogelaar_beleid_aanpassen_aan_de_mensenrechten_in_Nederland/?pv=0&rc=tagging&fb_action_ids=818738351535002&fb_action_types=avaaz-org%3Asign&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B745046418947012%5D&action_type_map=%5B%22avaaz-org%3Asign%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

Reacties niet toegestaan