Deze kledinglabels vertellen de harde waarheid over hoe jouw kleding gemaakt wordt

'Gemaakt in Sierra Leone door Tejan. De eerste keer dat hij bloed ophoestte, hield hij het verborgen voor zijn familie.' We willen het niet weten, maar we weten het wel. Veel van de kleding die we dragen wordt gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden. Het Canadese Fair Trade Network wil mensen daarvan bewust maken. Daarom heeft de organisatie op de labels in kleding het verhaal geschreven van de makers ervan. Hieronder drie labels van een hoodie, een kabeltrui en een colbert. '100% katoen. Gemaakt in Sierra Leone door Tejan. De eerste keren dat hij bloed ophoestte, hield hij het verborgen voor zijn familie. Ze konden een medische behandeling niet betalen en hij kon niet het risico nemen om zijn baan op de katoenplantage kwijt te raken. Toen hij een hartaanval kreeg kon zijn ziekte niet langer worden genegeerd. De diagnose was pesticide-vergiftiging. Door gebrek aan beschermende kleding kreeg hij leukemie op zijn 34ste. Hij heeft twee dochters. Een van hen begint volgend jaar bij de fabriek. Het label vertelt niet het hele verhaal.' '100% katoen. Gemaakt in Cambodja door Behnly, negen jaar oud. Hij staat om 5 uur 's ochtends op om te gaan werken in de kledingfabriek. Het is donker als hij aankomt en donker als hij weggaat. Hij draagt luchtige kleren, omdat het in de ruimte waar hij werkt makkelijk 30 graden kan worden. Het stof in de kamer komt in zijn neus en mond. Hij verdient minder dan een dollar met een dag werken terwijl hij langzaam stikt. Een masker kost het bedrijf 10 cent. Het label vertelt niet het hele verhaal.' 100% katoen. Gemaakt in Bangladesh door Joya. Op haar twaalfde stopte ze met school om geld te verdienen voor haar twee broers en haar moeder. Haar vader is omgekomen bij een brand in de katoenfabriek waar hij werkte. Ze werkt nu in het gebouw tegenover de afgebrande fabriek. Het herinnert haar elke dag aan het risico dat ze loopt. Het label vertelt niet het hele verhaal.'  

Bron(nen):   Buzzfeed      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Ik wil best een euro meer betalen per kledingstuk. Gezien de levensstandaard in de landen van herkomst is dat meer dan genoeg om iedereen een menswaardig bestaan te geven. Maar die euro verdwijnt in de zakken van de (onder)aannemers. Want er zijn wel kledingmerken die ethisch gedrag beloven, maar dan kost een t-shirt opeens geen 5,- maar 35,-. Je maakt mij niet wijs dat het prijsverschil geheel aan de mensen gegeven wordt die de kleding daadwerkelijk maken.
  Wat er dus echt nodig is, zijn fatsoenlijke bazen in het land van productie. Zodat 1,- extra door ons betaald ook echt 1,- extra voor de arbeider is.

  • Windows 8

   “Je maakt mij niet wijs dat het prijsverschil geheel aan de mensen gegeven wordt die de kleding daadwerkelijk maken.”
   absoluut niet. die ‘merken’ kledij wordt in het zelfde fabriek van een extra naad voozien, misschien iets zwaarder katoen én een label uiteraard.
   Tegen bestelling wordt in hetzelfde fabriek de namaak geproduceerd.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Windows 8

  verzonnen verhaaltjes. Net zoals het foster parent plan en de ‘handgebakken ketelchips’ chips van Marianne (KDVW)

 3. Burgermans

  Fake.

 4. KarlRuprechtKroenen

  Weer zo een club die een tussen schakeltje wil zijn in een proces.

  Hoe verdien ik aan oneerlijke toestanden!

  Ik werp mijzelf op als ambassadeur van de misbruikte kleding fabricerende kindjes en zorg ervoor dat zij het dubbele krijgen betaald voor wat zij doen en verdien zelf het 6 dubbele door er tussen te gaan zitten….
  En dat allemaal omdat het eerlijker moet.
  Je kunt jezelf afvragen of zij dit ook zouden doen als zij er niet dik aan zouden verdienen.
  Net als met Max Havelaar, wat uiteindelijk een monopolistisch kartel is worden en waar allesbehalve de club Max Havelaar zelf het beste van geworden is.

 5. John_Rambo

  De topmannen van die bedrijven gaat het goed. Je kan meer betalen voor je truitje als je wil, maar het zal daar nooit aankomen. De werknemer wordt arm gehouden. Hij protesteert of rebelleert niet, omdat hij weet dat er 10 ander klaarstaan voor zijn werk. Is er eigenlijk een verschil met Nederland???

Reacties niet toegestaan