VS wist niet van Nederlands bacterierapport

Samenleving
door anp
maandag, 11 mei 2015 om 23:27
vs wist niet van nederlands bacterierapport1431380166
LOS ANGELES (ANP) - Meer dan een jaar voordat in de Verenigde Staten mensen ziek werden van een medisch apparaat, waarschuwden Europese waakhonden al voor het gebruik van de bewuste duodenoscopen. Aanleiding was een uitbraak van een superbacterie in het Rotterdamse Erasmuc MC in 2012, zo schrijft de Los Angeles Times maandag.
In de Verenigde Staten overleden zeker dertien mensen aan een bacteriële besmetting in 2013 en 2014, die zij opliepen door een behandeling met een duodenoscoop. Dat is een apparaat waarmee je in het spijsverteringskanaal kan kijken. De krant schrijft maandag dat de producent van de apparaten, Olympus, naar aanleiding van de Rotterdamse problemen bij ongeveer twintig patiënten begin 2013 al een waarschuwing stuurde naar Europese ziekenhuizen.
Maar die waarschuwing kwam niet aan in de VS. Daar kwam de autoriteit voor voedsel en medische spullen (FDA) pas vorig jaar achter. Pas in februari dit jaar werden ook Amerikaanse ziekenhuizen gewaarschuwd dat duodenoscopen van drie fabrikanten resistente bacillen kunnen verspreiden.