Europees Parlement probeert vandaag uniform Europees vaderschapsverlof te regelen

In Nederland komen nieuwbakken vaders er maar bekaaid van af met hun 2 dagen vaderschapsverlof. Als de bevalling dagen duurt, is de tijd al op als de baby er net is en moet je alweer aan het werk. Dat is toch heel anders dan in bijvoorbeeld Denemarken, waar beide ouders 2 weken vrij krijgen. Het Europees Parlement probeert vandaag bij alle EU-lidstaten hetzelfde ouderschapsverlof erdoor te krijgen omdat ze dat beter vinden voor ouder en kind. Het Europees Parlement pleit voor 20 weken zwangerschapsverlof voor de moeder en 2 weken voor de vader in elk land. Of dat lukt, is nog maar de vraag. Voor sommige landen, zoals Bulgarije, waar moeders een jaar verlof krijgen, betekent het dat de wet uitgehold wordt. En voor andere lidstaten is 20 weken verlof en 2 weken voor de vader een brug te ver. VNO-NCW vindt het Nederlandse beleid ook wel prima zoals het is. 'Vaders zien de geboorte van hun kinderen in veruit de meeste gevallen al 9 maanden vooraf aankomen, dus kunnen ze best vakantiedagen opsparen'. Maar Pedagoog Jeroen Pouw vindt het juist heel belangrijk als er meer tijd beschikbaar is. 'Een vader heeft tijdens de zwangerschap al geen kans om een natuurlijke band met de baby op te bouwen. En als je dan na de geboorte alweer snel aan het werk moet omdat je het financieel niet kan trekken om langer vrij te nemen, dan wordt de kans op een duurzame, hechte band met het kind kleiner'. Bovendien durven volgens Pouw de moeders sneller met een gerust hart te gaan werken als er een goede band is ontstaan tussen vader en kind. In Denemarken, Engeland en Spanje krijgen vaders na de geboorte 2 weken vrij. In België en Frankrijk krijgen vaders respectievelijk 10 en 11 dagen betaald vrij.  

Bron(nen):   AD      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Dus het EP gaat een zouteloos advies uitbrengen (want: geen machtsmiddelen) die door de commissie dan weer naast zich neergelegd wordt… lees ik het zo goed?

  Ga principieel nooit stemmen voor EP verkiezingen, het is fop-democratie!

 2. Marco Gorter

  Ouders zien dit tijdig aankomen, als al geschreven in het artikel. Waarom dan ook nog meer betaald vrij geven?
  Als vader van 3 kiddo´s begrijp ik de wens om tijd met je kinderen door te brengen, heel belangrijk maar is mijn eigen verantwoording als vader.
  Op deze wijze ontstaat er nog meer vraag naar (conditionele) betaalde vrije dagen, bijv. voor mantelzorgers en vrijwilligers aangezien zij ook een maatschappelijk gewenste bijdrage leveren.
  Laat iedereen dit lekker zelf betaald of onbetaald regelen!

  • quikfit

   Er zijn genoeg werkgevers die het niet zien zitten dat hun personeel thuis niks zit te doen…

   (in antwoord op Marco Gorter)
   • Marco Gorter

    Daar heb je je vrije dagen voor, past dit niet bij je werkgever, waar jij zelf voor gekozen hebt, dan moet je een andere werkgever zoeken.
    Volgens mij geldt nog steeds dat het het belangrijkste is voor wie je werkt, niet alleen de inhoud!
    BTW: de meeste CAO´s hebben in mijn ogen sowieso al te veel ruimte voor alles en nog wat aan dagen. Kennelijk is er meer crisis nodig om te waarderen dat je ergens een inkomen kan verdienen met daar tegenover een inkomen (en dus niet andersom, zoals de stakers altijd denken).

    (in antwoord op quikfit)
 3. quikfit

  Als dit ingevoerd word in NL volgt er zeer waarschijnlijk een belastingverhoging…

 4. RhodBerth

  Ik heb drie kinderen, dolblij dat ik gewoon door kon werken na de bevallingen.
  Overdag is de kraamzorg er en loop je alleen maar in de weg.

  Als de kraamzorg weg is neem je je twee dagen op en als je meer wilt kun je altijd nog vakantie nemen. Niet zoveel van bovenaf regelen graag, dat kost alleen maar een hoop geld voor de hele maatschappij.

Reacties niet toegestaan