‘Bouterse wint verkiezingen Suriname’

De Nationale Democratische Partij (NDP) van de huidige president Desi Bouterse heeft de meeste stemmen gekregen bij de parlementsverkiezingen in Suriname. Daarna volgt V7, de combinatie van zes oppositiepartijen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen.

Dat de NDP en V7 de grootste partijen zouden worden is geen verrassing. Ook verwachtten de meeste deskundigen dat de NDP de grootste partij zou worden, net als bij de vorige verkiezingen in 2010. De leider van V7, Chandripersad Santokhi, heeft op de lokale televisiezender STVS gezegd dat de uitslag slechter is uitgevallen dan hij had verwacht.

Rond 07.00 uur Nederlandse tijd was ongeveer tachtig procent van de stemmen geteld. Vanwege een ingewikkeld kiesstelsel is nog niet te zeggen wat de uitslag precies betekent voor de krachtsverhoudingen in het Surinaamse parlement.

Het doel van de NDP bij deze verkiezingen was om een tweederdemeerderheid te behalen om Bouterse aan een volgende termijn als president te helpen. Volgens de Surinaamse kieswet heeft iemand de steun nodig van twee derde van de parlementsleden om meteen gekozen te kunnen worden. Is die meerderheid er niet, dan komt er een ingewikkeldere procedure voor het kiezen van een president en is Bouterse niet verzekerd van een volgende termijn als leider van het land.