‘Moord op Els Borst had voorkomen kunnen worden’

Een paar weken voor hij Els Borst vermoordde kwam de moordenaar Bart van U. (39) in paniek bij het hoofdbureau van de politie in Rotterdam. Hij vroeg om hulp hebben gevraagd, ’anders gaat het niet goed’. Hij was bang dat hij iets erg ging doen. Dat zou volgens De Telegraaf staan in een onderzoeksrapport naar de vraag wat er rond de moord van Borst allemaal mis ging. Veel, volgens het rapport.

Van U. meldde zich vele malen bij politiebureau en gevangenissen met een smeekbede om te worden vastgezet. Ondanks een openstaande celstraf gebeurde dat niet. Ook niet toen de verwarde man op 25 januari 2014 bij politiebureau Doelwater in Rotterdam op de stoep stond. De crisisdienst bekeek hem nog wel, maar liet hem gaan.

De Nationale Politie, maar ook andere hulpinstanties en het OM vrezen de gevolgen van het rapport over het overlijden van Borst. Het onderzoek wordt pas donderdag openbaar, maar bronnen van De Telegraaf stellen dat het rapport vernietigend is voor vooral de politie.

De conclusies zijn zo hard, dat wordt gevreesd voor de positie van korpschef Gerard Bouman. De hoogste baas van de Nationale Politie ligt al onder vuur vanwege een haperende reorganisatie en een conflict met zijn personeel, dat het vertrouwen in de politiebaas opzegde. Het falen van zijn korps rond de zaak-Borst kan Bouman verder in de problemen brengen.