‘Banken beleggen minder in foute bedrijven’

Nederlandse banken hebben zich teruggetrokken uit diverse 'foute' investeringen en ze hebben hun beleggingsbeleid verbeterd. Maar bij elkaar opgeteld worden er nog steeds honderden miljoenen gestoken in bedrijven die actief zijn in bijvoorbeeld controversiële wapenhandel. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde nieuwste versie van de Eerlijke Bankwijzer.

Het onderzoek laat onder meer zien dat Rabobank afgelopen jaar is gestopt met beleggen in enkele omstreden wapenbedrijven. Aegon staakte investeringen in twee omstreden mijnbouwbedrijven nadat gesprekken met deze bedrijven over mensenrechten te weinig opleverden.

,,Toch kunnen klanten nog niet gerust zijn dat hun spaarcenten niet meer bij foute bedrijven terechtkomen'', stellen de onderzoekers. ,,Sommige banken investeren nog steeds in omstreden wapenbedrijven, geven te weinig inzicht hoeveel ze in duurzame energie investeren of stellen geen harde voorwaarden aan bedrijven die mensenrechten en arbeidsrechten schenden.'' Zo troffen de onderzoekers bij Aegon, Delta Lloyd, ING en SNS Reaal nog voor honderden miljoenen aan foute investeringen aan.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, PAX en de Dierenbescherming. Ze hopen door hun onderzoeken banken aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor deze studie werd gekeken naar de mate waarin banken hun zaken hebben aangepast en verbeterd naar aanleiding van eerdere bevindingen en toezeggingen.