‘Rusland en China grotere bedreiging dan IS’

Niet terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), maar Rusland vormt de grootste bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Het gedrag van de Russen is ,,ronduit alarmerend". Dat heeft generaal van het Amerikaanse marinierskorps Joseph Dunford donderdag verklaard.

Hij is er voorstander van om Oekraïne van wapens te voorzien. Eerder had minister van Defensie, Ashton Carter, zich hier al voor uitgesproken. Dunford vindt dat het land zich mag verdedigen in het conflict met de Russische separatisten. ,,Zonder wapens zullen de Oekraïense troepen niet in staat zijn de Russische agressie met het artillerievuur en tankaanvallen te te weerstaan."

Volgens de generaal, die de bevelhebber van de strijdkrachten wordt, staan behalve Rusland ook China en Noord-Korea hoog op het lijstje van landen waar hij ongerust over is.

In reactie op de uitlatingen zei een woordvoerder van het Witte Huis, ,,dat men zich bewust is van Ruslands destabiliserende handelwijze, maar dat Dunfords uitlatingen zijn eigen kijk beslaan".