IKEA waarschuwt voor kasten na dood kinderen

IKEA heeft Amerikaanse klanten gewaarschuwd voor de ladekasten in de Malm-serie. Vorig jaar kwamen twee jongetjes om het leven toen een kast op hen viel.

De Zweedse meubelwinkel roept de kasten niet terug, maar verstrekt gratis materiaal, waarmee de kasten aan de muur kunnen worden bevestigd. De meubelgigant adviseert om alle kinderkasten hoger dan 58 centimeter en alle andere kasten die hoger zijn dan 74 centimeter uit de buurt van kinderen te houden of aan de muur vast te maken.

Vorig jaar overleed een tweejarig jongetje in de Verenigde Staten, omdat hij een kast over zich heen kreeg, terwijl hij op bed lag. Een eenjarig jongetje kwam om het leven toen hij vast kwam te zitten onder een omgevallen Malm-kast. Er zijn nog veertien meldingen binnengekomen van omvallende kasten.

Van de kasten zijn sinds 2002 miljoenen exemplaren verkocht. Ook op de Belgische website van Ikea staat bij de Malm-serie een waarschuwing: "Dit meubel moet met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur worden verankerd, zodat het niet kantelt als een kind erop/erin klimt of eraan gaat hangen."

Bron(nen):   De Morgen