”Het idee dat de auto een eigendom is dat voor de deur mag stil staan, is onhoudbaar”

"De auto moet ofwel in een ondergrondse parkeergarage, ofwel buiten de stad," zegt de Belgische professor stadsplanning Eric Corijn in De Morgen. ''We moeten af van de gedachte dat iedereen met een huis en een auto die laatste ook altijd voor de deur kan en mag zetten.'' Hij ziet bovendien het liefst dat de auto wordt gedeeld. "Bij de invoering van de auto mocht die niet in de stad geparkeerd worden", zegt de professor van de Vrije Universiteit Brussel. Hij wil hiermee zeggen dat het niet vanzelfsprekend is om zomaar je auto in de straat te zetten. "Waarom zou je dat mogen? Ik mag toch ook niet zomaar overal een zitbank plaatsen?" ''De twintigste eeuw heeft ons onleefbare steden nagelaten,'' stelt Corijn. ''We kunnen niet verder met de oude recepten. Laatst nog maakte ik een stedelijk bouwproject in Brussel mee. Per appartement wilde men drie parkeerplaatsen voorzien. Dit zijn opvattingen die niet meer kunnen. Het idee dat de auto een eigendom is dat voor de deur mag stil staan, is onhoudbaar.''

Bron(nen):   De Morgen      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Harrie Vangangelt

  Zinloze discussie
  voor het moment, mede omdat dit probleem zich binnen enkele decennia vanzelf oplost. Zo gauw auto’s zelf kunnen rijden, kun je die parkeren waar je
  wil. Ook centraal. Het is echter de vraag waarom we dan zelf nog een auto
  zouden willen hebben. Je laat een geschikt model voorrijden op het moment dat
  je er een nodig hebt en betaald per gereden km. Grosso modo is dat goedkoper dan het hebben van een eigen auto.

  • Stomme Prutser

   Dat is veel te weinig ambitieus denk ik. Waarom we een eigen auto moeten hebben? Waarom moeten we eigenlijk nog een eigen huis hebben? Zo ouderwets! Waarom ga je niet gewoon ergens wonen waar je op dat moment thuis moet zijn?

   (in antwoord op Harrie Vangangelt)
 2. AT

  Klopt. Ontwikkelingen, zeker binnenstedelijk, worden soms onmogelijk door parkeernormen en kosten die gaan zitten in garages. Mensen vinden het logisch dat ze minstens twee auto’s op de openbare weg kunnen parkeren. Maar op zich wordt er in de grote steden al veel ondergronds of in bouwblokken geparkeerd. Zelf heb ik geen auto voor de deur, die staat bij het metrostation. In de stad fiets ik en als ik verder weg moet pak ik de metro naar het transferium.

  Feit is ook dat we door onze ruimtelijke ordening zo afhankelijk zijn geworden van de auto. Winkelcentra aan de stadsrand met doodbloedende stadsharten, en het is de normaalste zaak geworden om in Apeldoorn te wonen en in Utrecht te werken. Totaal gestoord.

 3. jantje

  Zo als gewoonlijk weer de ‘elite’ die zegt wat het klootjesvolk moet, zonder (natuurlijk) zelf het goede voorbeeld te geven.
  Hoeo zijn de steden onleefbaar? Waarom wonen er dan miljarden mensen?
  Wat was de reden dat de auto niet in de stad mocht worden geparkeerd? Geldt die reden nu nog wel?
  Ik vind dat het niet houdbaar meer is dat, met al die vluchtelingen, mensen in zeer grote huizen wonen. Zonder dat ze ruimte beschikbaar stellen.
  Het is ook niet houdbaar dat er mensen tonnen verdienen terwijl in een ander deel van de wereld mensen verhongeren.
  Dat mensen tv kijken, terwijl ze in die tijd andere mensen zouden kunnen helpen.

 4. Meneer Dick

  Het is belachelijk dat Jan & Alleman zomaar een auto mogen hebben.

 5. argeloze burger

  Ik heb nog wel een garage voor de heer Corijn. We moeten dit niet serieus nemen. Het is een Belg.

Reacties niet toegestaan