Kun jij het ‘Raadsel van Einstein’ oplossen?

De meesten denken dat Einstein's huizenraadsel door hemzelf is bedacht toen hij nog een kind was. Daar is echter geen bewijs voor. Sommigen menen dat de bekende schrijver en tevens wiskundige Lewis Caroll achter de slimme puzzel zit. Hoe dan ook zou slechts twee procent van de mensen in staat zijn om het zogenoemde 'Raadsel van Einstein' op te lossen, lukt het jou? Raadsel: Er staan vijf huizen in vijf verschillende kleuren op een rij. In elk huis woont een persoon met een andere nationaliteit. De vijf bewoners drinken allemaal een bepaald type drinken, roken een bepaald merk sigaren en hebben een bepaald huisdier. Geen van de bewoners hebben hetzelfde huisdier, roken hetzelfde merk sigaren of drinken hetzelfde. Daarnaast is het volgende bekend: 1. De Brit woont in een rood huis. 2. De Zweed heeft honden als huisdieren. 3. De Deen drinkt thee. 4. Het groene huis staat direct links van het witte huis. 5. De bewoner van het groene huis drinkt koffie. 6. De bewoner die Pall Mall rookt, heeft vogels. 7. De bewoner van het gele huis rookt Dunhill. 8. De bewoner van het middelste huis drinkt melk. 9. De Noor woont in het eerste huis. 10. De bewoner die Blends rookt, woont naast de bewoner die katten heeft. 11. De bewoner die paarden heeft, woont naast de bewoner die Dunhill rookt. 12. De bewoner die Bluemasters rookt, drinkt bier. 13. De Duitser rookt Prince. 14. De Noor woont naast het blauwe huis. 15. De bewoner die Blends rookt, woont naast de bewoner die water drinkt. Nu is de vraag: Wie heeft er een vis als huisdier? anp-750_einstein                 De oplossing vind je in onderstaand filmpje.

Bron(nen):   Froot      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. KOKUSMAKREEL

  ik heb er de kracht niet voor

 2. Ko Herent

  Zoiets was een keer bij DWDD. Hoop gevogel voor een vissie.

 3. Stomme Prutser

  Leuk. Maar dat van die 2% geloof ik niet. Een beetje Sudoku met zelfstandige naamwoorden als symbool. Met matrix in excel en wat kleurtjes zo opgelost.

 4. jantje

  Einstein hield zich niet met dit soort trivialiteiten bezig, denk ik.

  • Stomme Prutser

   Kan best. Maar het is wel een manier om op een leuke manier wiskunde te doen. Je gaat verzamelingenleer en matrices toepassen, ook al heb je dat zelf niet door.

   (in antwoord op jantje)

Reacties niet toegestaan