Poetin wilde Assad in 2012 laten aftreden

The Guardian meldt vandaag dat de Russische president Poetin in 2012 een voorstel heeft gedaan om de Syrische leider Assad te laten aftreden. Het westen zou het voorstel genegeerd hebben. Nu heeft Poetin gezegd dat hij Assad militair wil blijven steunen. Het is volgens Poetin onmogelijk om IS te verslaan zonder met Assad samen te werken. 'We verlenen steun aan de Syrische regering in het gevecht tegen terrorisme en we blijven de benodigde militaire en technische steun leveren'. Kritiek over het punt dat er dankzij de Russische steun veel meer vluchtelingen zijn, wuift hij weg. Poetin vindt dat het aantal zonder zijn steun nog hoger zou liggen. De voormalige Finse president Martti Ahtisaari zou in 2012 betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen over Poetins voorstel. Er zou gesproken zijn met vijf vaste leden van de Verenigde Naties. Het voorstel bevatte ook vredesonderhandelingen die zouden plaatsvinden tussen de Syrische oppositie en het regime van Assad. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zouden het plan hebben genegeerd omdat ze dachten dat de Syrische regering toch al snel zou vallen. Ahtisaari zegt dat het plan niet overwegen heeft geleid tot een 'zelfveroorzaakte ramp', namelijk de vluchtelingencrisis. De steun die Rusland het Syrische regime nu biedt, heeft ertoe geleid dat Assad verklaarde dat Rusland hem nooit de rug zal toekeren.     Meer bij de Volkskrant.  

Bron(nen):   de Volkskrant      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Stomme Prutser

    Dus nu zitten we weer in Koude Oorlog scenario. Alleen is de kant van Europa en VS dat ze – gezien iedere denkbare alternatief voor Assad, de IS is – geen alternatief hebben anders dan de status quo te handhaven en de Russen die hun belangen het best gediend zien door de machtsbasis van Assad (of een opvolger) te versterken.

    Het handhaven van de status quo is sowieso een overwinning voor de IS. Dat betekent meer etnische en religieuze zuiveringen, uitstekende mogelijkheden voor het werven van fondsen en rekrutering uit Europa en elders. Het verslaan van IS in Syrië en dus de geografische verspreiding van IS, is ook een overwinning voor de IS. De geografische verspreiding is al lang in volle gang, dus de basis voor een succesvolle metastasering is al gelegd.

    Wij staan aan de verliezende kant.

Reacties niet toegestaan