53% Hongaren bang voor de ‘Pirez’, een groep vluchtelingen die helemaal niet bestaat

Premier Orbán van Hongarije hanteert de strengste wetten als het om vluchtelingen gaat. Ook weet hij hoe bang de Hongaarse bevolking is voor een golf migranten die 'de Europese cultuur niet respecteren, die banen willen, ziektes brengen, vrouwen aanvallen of terroristisch zijn', schrijft de Volkskrant. Uit een peiling blijkt dat van de ondervraagden 76% bang is voor het toelaten van 'Arabieren'. En 53% is tegen het toelaten van de etnische 'Pirez', een groep die niet eens bestaat, maar die door de peilers is verzonnen. Die angst komt premier Orbán goed uit, volgens de remigrerende journaliste Anita Komuves, die een jaar in de VS woonde, want zo komt hij als redder des vaderlands uit de bus. 'Het is een meedogenloos en inhumaan spel, waarbij in ruil voor een beetje politieke winst gespeeld wordt met de levens van mensen die een van 's werelds ergste conflicten ontvluchten', schrijft Komuves. Na vijf jaar grenst Orbáns macht volgens de Amerikaanse sociologe Kim Lane Scheppele aan het dictatoriale. De 'draconische militaire en politiewetten' hebben aldus Schepelle een ongekende reikwijdte. De wetten geven Orbán maximale ruimte om een permanente politiestaat te bouwen. Niet alleen de rechten van migranten worden geschonden, ook de rechten van de Hongaarse burgers. Scheppele in Politico: 'Terwijl de EU-instellingen toekijken, heeft Orbán een sluipende dictatuur gecreëerd waarin de waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat verpulverd worden. Het is nu dus tijd art. 7 van het Verdrag van de Europese Unie te gebruiken en Hongarije zijn stemrecht in EU-zaken te ontnemen'. Orbán wimpelde onlangs de buitenlandse kritiek op zijn beleid af als zijnde 'oneerlijk'. Hij stelde dat West-Europa binnenkort ook geen 'moslimvluchtelingen' meer wil. De New York Times schrijft over het verleden en wijst op het slechte geheugen van Oost-Europa: De Oost-Europese landen kregen na de val van de muur een warm onthaal. Wrang genoeg is het juist Oost-Europa, dat tijdens decennia van communistische dictaturen onvrij was, dat de grenzen dichtgooit. 'Het zou tragisch zijn als deze landen nu bijdragen aan het uit elkaar vallen van de Europese eenheid - precies nu die zo hoog nodig is'.

Bron(nen):   de Volkskrant      

42 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Heel verstandig van de Hongaren dat ze die gehaaide gelukszoekers niet in hun land willen hebben. Met duizenden onaangepaste moslimmannen uit landen waar ze mensenrechten niet eens kunnen spellen is het wachten op een tsunami aan zedenmisdrijven en terreuraanslagen

 2. Boven Jan

  Honderden jonge mannen die vechten tegen de Hongaarse grenspolitie maar niet tegen Assad of IS. Geeft je te denken.

  http://www.liveleak.com/view?i=bec_1442426872

 3. Ko Herent

  Omdat ie gelukszoekers tegen houdt is ie dictator. Wat een linkse terroriste is die Scheppele. Een weekje overleveren aan IS doet ze goed.

  • Karel Kritisch

   Kan jij wel lezen überhaupt?

   (in antwoord op Ko Herent)
   • Ko Herent

    ” Scheppele in Politico: ‘Terwijl de EU-instellingen toekijken, heeft Orbán een sluipende dictatuur gecreëerd waarin de waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat verpulverd worden. Het is nu dus tijd art. 7 van het Verdrag van de Europese Unie te gebruiken en Hongarije zijn stemrecht in EU-zaken te ontnemen’.”.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Ko Herent

    En jij?

    (in antwoord op Karel Kritisch)
 4. Bartje

  Het probleem van de Oostblok landen is dat zij een totaal afwijkend sociaal stelsel hebben.
  Daarnaast is het eigenwoningbezit in deze landen buiten de grote steden 100% en in de grote steden 40 tot 60%.
  Uitkeringen bestaan niet behoudens half jaar WW, voor elk ingezetene basisverzekering ziektekosten die geen medicijnendekking kent.
  En kinderbijslag alleen voor diegene die werken of gewerkt hebben.
  Verder bestaat er nog een pensioen/ WAO opbouw die toch echt alleen uitkeert wat men zelf opgebouwd heeft.
  Resultaat, er zijn geen bijstand uitkeringen en gewoon geen huurhuizen beschikbaar voor eventuele asielzoekers die ook direct aan het werk moeten voor de Staat of stad voor bed, bad, en brood.
  Daarnaast zijn deze Slavische volkeren erg eigen en de rest kan doodvallen mentaliteit.
  Woon zelf al vele jaren in Polen.

 5. Jaap Aap

  Als dit artikel een ding bewijst dan is het wel hoe eenvoudig populistische politici handig in weten te spelen op de ongefundeerde angsten van kiezers.

  Het lijkt haast wel op angst voor moslims die een Nederlandse populist zo’n 10% van de kiezers weet aan te praten. Ze vreten alles klakkeloos wat ze gevoed krijgen en zijn hun hele besef voor verhoudingen en een stukje zelfstandig denken verloren.

Reacties niet toegestaan