Wie is Granny Smith?

De Granny Smith, wie kent hem niet. De groene appel is al vele jaren een van de populairste van ons land. Maar wie is Granny Smith eigenlijk? De appel dankt zijn naam aan Maria Ann Sherwood. Zij werd in 1799 geboren in het Britse stadje Sussex. 19 jaar later trouwde ze met Thomas Smith. Ze kregen vijf kinderen. In 1838 verhuisden de Smiths naar Australië. De regering gaf destijds 25 pond per jaar aan een ieder die Down Under het land wilde gaan bewerken. De familie vestigde zich in Kissing Point en kocht 24 hectare land. Ze teelden er abrikozen, peren en appels. Maria hielp mee en bakte bovendien taarten, die ze op de markt verkocht. Vooral haar appeltaarten waren ver buiten Kissing Point geliefd. Daarvoor schilde ze wekelijks wel honderd appels. De schillen gooide ze op een hoop bij de beek. In de composthoop ontkiemden nieuwe scheutjes. Maria deelde de kiemplantjes uit aan bevriende boeren. Ze was heel benieuwd of er appelbomen uit zouden ontstaan en hoe die appels dan zouden smaken. Niet veel later overleed ze. De boeren waren blij met de appelbomen: de vruchten, die afkomstig waren van de zogenoemde Smith's Seedling bleken een schot in de roos. De appel werd liefdevol Granny Smith genoemd, naar de vriendelijke oude dame die hen de plantjes schonk. De originele boom, die bij de beek staat, is nog steeds van groot belang. Omdat niemand weet uit welke appels de Granny Smith precies is ontstaan, moet elke nieuwe boom met een stekje gelinkt zijn aan die allereerste.

Bron(nen):   Knack      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Maria deelde de kiemplantjes uit aan bevriende boeren. Ze was heel benieuwd of er appelbomen uit zouden ontstaan en hoe die appels dan zouden smaken. Niet veel later overleed ze.”
  Ze teelden er appels en de vrouw wist niet dat er appels(bomen) uit zaadjes groeien?
  Ja ja …

  • Ko Herent

   Hahaha

   (in antwoord op Blargh)
  • Jos

   Appelbomen, om dezelfde smaak appels te verkrijgen, teel je altijd op de stam van een bestaande boom, niet uit zaad. Omdat je in dat laatste geval nooit weet wat voor vruchten je krijgt. Die kunnen een totaal andere (vieze) smaak hebben.

   (in antwoord op Blargh)
 2. Dead Silence

  De Rotte Rutte is pas lekker.

Reacties niet toegestaan