Castro en Obama bellen met elkaar aan vooravond pausbezoek

President Raúl Castro van Cuba heeft met de Amerikaanse president Barack Obama gesproken over de hernieuwde diplomatieke betrekkingen tussen hun twee landen. In een telefonisch onderhoud vrijdagavond (lokale tijd) spraken de twee ook over plannen om die relatie verder te verbeteren en over het bezoek van de paus aan Cuba zaterdag.

De Cubaanse staatskrant Granma schrijft over het verder normaliseren van de betrekkingen in de komende maanden. Wat voor stappen er worden gezet wordt niet vermeld. Cuba en de VS hebben sinds december vorig jaar toenadering tot elkaar gezocht. De paus speelde een belangrijke rol bij het samenbrengen van de twee.

In juli en augustus werden de diplomatieke vertegenwoordiging van Cuba in Washington en die van de VS in Havana 'geüpgradet' tot ambassades. Donderdag werd de Amerikaan José Ramón Cabañas geïnstalleerd als ambassadeur op Cuba. Hij is de eerste Amerikaanse ambassadeur op het eiland in ruim vijftig jaar.

Handelsembargo

De relatie tussen Cuba en de VS verslechterde aanzienlijk toen de revolutionare regering van Cuba in de jaren zestig de corrupte regering aan de kant zette en toenadering zocht tot de Sovjet-Unie. Na een reeks incidenten voerden de VS een handelsembargo in, waardoor Cuba geen toegang meer kreeg tot de Amerikaanse markt.

Het embargo, dat nog steeds bestaat, is Cuba een doorn in het oog. Behalve met de Amerikanen kan Cuba ook met veel andere landen geen handel drijven, omdat die vrezen de VS voor het hoofd te stoten. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de VS, omdat het embargo te lang in stand wordt gehouden en te vergaand zou zijn.