Spectaculaire landing van ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig

De Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Een volgeladen toestel weegt 434 ton en heeft minstens 1,5 kilometer nodig om veilig te landen op zeeniveau. Niet altijd even makkelijk, zeker niet in bar en boos weer. De piloot van luchtvaartmaatschappij Emirates had dan ook de grootste moeite om zijn Airbus veilig aan de grond te krijgen op de luchthaven van Düsseldorf, waar het op dat moment hevig stormde. Hij maakte een spectaculaire landing, die gelukkig goed afliep.

YouTube-gebruiker Cargospotter maakte de indrukwekkende beelden. Het staartvlak, dat bij de A380 24 meter hoog is en zorgt voor verticale stabiliteit, kreeg het zwaar te verduren. Het reusachtige toestel had bijna de volledige landingsbaan van 2,7 kilometer nodig.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “spectaculair, indrukwekkend, …”
  *geeuw*

 2. jantje

  Indrukwekkend, alsof je een flat laat landen.
  Wel veel risico, met al die passagiers.

  • Blargh

   Het risico vergroot evenredig met het aantal passagiers zegt u?

   (in antwoord op jantje)
   • jantje

    De grootte van het vliegtuig speelt ook mee. Zoals het artikeltje opmerkt: de staart is 24 meter hoog, dat is extra risico bij veel zijwind. “het vliegtuig heeft de hele landingsweg nodig” weer extra risico.
    Ik denk inderdaad dat het uitmaakt of er 30 of 600 passagiers in het geding zijn. Eentje is toch niet net zo belangrijk als 600?
    Ik kan er niet over oordelen of er “onverantwoorde risico’s” zijn genomen en ook niet over waar de grens verantwoord/onverantwoord ligt.

    (in antwoord op Blargh)
 3. IwanovKapotjeplov

  Deze manier van landen heet “crabbing”. Normaliter gebuik je op een droge baan een “de-crab”, dat is het toestel recht trekken (dus in lijn met de runway) voordat je de grond raakt. Dat gebeurt hier niet, het toestel komt schuin op de baan neer en wordt dan recht getrokken. Een hele toer.

 4. Jaap Aap

  Beetje domme foto als illustratie bij dit artikel.

Reacties niet toegestaan