Bill Gates: ‘Honger in de wereld in 15 jaar te overwinnen’

'Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is de levensstandaard van zo veel mensen zo sterk gestegen'. Ook al klinkt dat misschien overdreven, toch is het waar, zegt Bill Gates. In 2000 ging 25% van de wereldbevolking met honger naar bed, nu is dat 13%. Het is de uitkomst van de millenniumdoelstellingen die 15 jaar geleden zijn gesteld. Er moest in 2015 sprake zijn van een drastische afname van honger, armoede en moeder- en kindersterfte en dat doel is behaald. Deze week worden door de VN opnieuw duurzame ontwikkelingsdoelen, Sustainable Development Goals (SDG's), geformuleerd voor de komende 15 jaar. Volgens Gates zijn de nieuwe doelen ambitieus maar realistisch. 'Als die afgelopen 15 jaar ons iets geleerd hebben, dan is dat dat we een goede kans op succes hebben'. Hij rekent erop dat extreme honger en armoede in de komende 15 kan worden uitgeroeid. In een persbericht schrijft de vrouw van Gates, Melinda, dat gevallen van extreme armoede en kindersterfte sinds 1990 zijn gehalveerd. Ook het aantal malariadoden halveerde. Het aantal gevallen van moedersterfte halveerde bijna en het aantal HIV-infecties daalde met 40%. Melinda Gates wijst ook op het grote succes dat in Afrika is geboekt: Van de 20 landen met een enorme positieve ontwikkeling liggen er 15 in Afrika. Met de Gates Foundation wil het koppel de komende 15 jaar vooral focussen op vrouwen, meisjes en kinderen. De meeste meisjes tussen de 15 en 19 jaar sterven aan het baren van een kind. Wanneer in hun toekomst wordt geïnvesteerd, geldt dat als een investering in het hele land.      

Bron(nen):   De Morgen  The National    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Maar wat gaat de excentrieke miljardair doen voor al die miljoenen mensen die met dorst naar bed gaan?
  *plop*

 2. Jaap Aap

  Wat een kolderieke reacties. Reageerders lopen over van de kritiek op alles en iedereen die meer lijkt te verdienen dan zij zelf. Zijn allemaal egoïsten, groot-graaiers etc.

  Maar staat er vervolgens iemand op die zijn verdiende fortuin weg schenkt aan hen die het minder hebben en hulp nodig hebben dan worden ze daarop aangekeken.

  Weer een typische geval van ‘damned if you do and damned if you don’t’ ofwel je kunt niet winnen met dergelijke zeikerds.

  • Stomme Prutser

   Het heeft te maken met analytisch denkvermogen en je laten meeslepen door emoties.

   Het is het verschil tussen iemand die geld aan bedelende kindjes geeft omdat ze van die grote zielige ogen hebben en het zo goed voelt als je die kinderoogjes ziet oplichten als je wat geld in die knuistjes drukt en degene die zogenaamd hardvochtig weigert omdat die weet dat kinderen speciaal voor dit doel worden misbruikt en zelfs speciaal verminkt om ze nog zieliger te maken en het nog leuker wordt voor goedmensen om ze wat te geven.

   Als je moedwillig je ogen gesloten houdt voor dit soort zaken omdat je anders niet ongeremd kunt toegeven aan je permanent opgezwollen feelgood-klieren ben je deel van het probleem.

   Door actief voor jonge vrouwen en meisjes de optie op abortus te ondermijnen in landen waar daar sowieso al religieuze en culturele taboes op heersen en het al moeilijk genoeg is om zelf rond te komen een beetje geld toestoppen om “in hun toekomst te investeren” maar in werkelijkheid hun toekomst te vergallen voegt de Gates Foundation zich de facto bij de obstakels en te overkomen moeilijkheden in hun leven.

   Dat is de manier waarop goedmensen het leven van anderen verkloten.

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Jaap Aap

    Wat een (ongefundeerde) aannames weer. Je kent me niet maar lijkt desondanks precies te weten hoe ik denk en wat ik doe. Knap als het war was maar aangezien je de plank behoorlijk mis slaat…. buitengewoon dom, vooringenomen en bekrompen.

    Je geeft met je reactie ook aan behoorlijk weinig te begrijpen van wat de Bill and Melissa Foundation doet, de programma’s die ze financieren en de resultaten die ze daarmee hebben bereikt. Ik zou zeggen verdiep je er eens in maar kan je verzekeren dat “een beetje geld toestoppen” geen onderdeel uit maakt van wat ze doen.

    Maar je doet wel je naam eer aan…

    (in antwoord op Stomme Prutser)

Reacties niet toegestaan