Veel te veel kinderen krijgen medisch etiket en dat is een probleem

Te druk, te stil, niet zo goed in taal of rekenen, mocht je vroeger nog gewoon slechte kanten hebben, tegenwoordig krijg je een medische diagnose, inclusief therapie of pillen. Een slechte zaak, vindt opvoedkundige Liesbeth Hop. ''Laat een kind zichzelf zijn.'' In haar boek 'Gun kinderen hun eigen label' geeft ze tips aan ouders om weg te blijven van diagnoses. ''Zo'n label wordt de identiteit van een kind. Kijk, daar heb je die adhd'er weer of die autist.'' Dat etiket is niet nodig, betoogt ze in het AD. ''Kijk naar de omgeving, naar de omstandigheden. Zie de positieve kanten van je zoon of dochter en benadruk die.'' Als een kind anders is, wil dat niet zeggen dat het iets mankeert. ''Laat een kind zichzelf zijn. Ouders zijn soms zo onzeker. Waarom is mijn kind niet normaal? Maar wat is normaal? Dat komt doordat de maatschappij daar een norm voor bedenkt. Zonder afwijkende mensen bestond 'normaal' ook niet.'' Het gebruik van adhd-medicijnen is in tien jaar tijd verviervoudigd. Bijna 3 procent van de kinderen zou vorig jaar een autistische stoornis hebben. ''We zijn de afgelopen decennia steeds meer gaan denken in termen van stoornissen'', concludeert professor Laura Batstra, van de Rijksuniversiteit Groningen. ''We laten weinig ruimte aan kinderen die net even anders zijn dan de rest. Anders heet al gauw afwijkend.'' Maar ouders die opvoedkundige hulp zoeken voor hun kind, krijgen de behandeling alleen vergoed als er een medisch label is, ook al is dat niet het beste voor de kinderen. Batstra: ''Die groeien op met het idee dat ze afwijkend, niet normaal, zijn.''

Bron(nen):   AD      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  Er zou meer aandacht moeten zijn voor dit vraagstuk. ADHD en Autisme zijn geen stoornissen met een eenvoudige diagnose zoals bijvoorbeeld kanker. Dat laatste is simpel, je hebt het of niet.

  Maar bij autisme wordt gesproken van een ‘spectrum’. Daarmee wordt al aangegeven dat er veel sprake is van interpretatie en dan dringt zich inderdaad de vraag op wat nog als normaal wordt beschouwd en wat niet meer.

  Ben het volledig met de auteur eens. Minder medicijn en etiketten plakken en meer acceptatie van en zoeken naar die dingen die een kind wel kan leren of mee om kan gaan.

 2. harrr

  Er zullen alleen maar meer ziektes bedacht worden om vervolgens te medicinaliseren.
  De pharma money machine moet natuurlijk wel blijven draaien.

  En ja.. ADHD is een voorbeeld van een bedachte ziekte.
  (vroeger had je gewoon een druk k*t kind)

Reacties niet toegestaan