Londen is hipsters zat

Toegegeven, sommige wijken knappen ervan op wanneer er hipsters neerstrijken die er 'ambachtelijke' bakkerijen en ontbijtcafés opzetten en die zo de komst van nog meer homogene Starbucks-filialen tegengaan. Maar armere mensen zijn niet zo dol op die stadsvernieuwing. Ze willen en kunnen niet voor €6,75 ontbijten in het 'Cereal Killer Cafe'. Dat is namelijk wat een bakje shooty shooty bang bang, oftewel chocoladeflakes in witte, biologische chocolademelk, in de wijk Shoreditch kost, schrijft de Volkskrant in een vermakelijk stuk. Shoreditch is een trendy wijk, net als Peckham, maar geheel verhipsterd. Dat betekent niet alleen dat er nu een boerenmarktje is en dat je bij de fietsenwinkel een skinny latte kunt drinken, het houdt ook in dat oorspronkelijke bewoners plaats hebben moeten maken voor de welgestelde hipsters. Afgelopen weekend heeft een 'grammoedige menigte' van anti-stadsvernieuwers het bebaarde personeel van het Cereal Killer Cafe bedreigd en de ramen besmeurd met verf en cornflakes. Eén van de actievoerders verklaarde: 'Het vandalisme tijdens ons protest valt in het niet bij de brute stadsvernieuwing die de levens van kwetsbare mensen kapot maakt'. De actievoerders waren mogelijk aangezet door een documentaire van eerder dit jaar waarin werd gewezen op de duizenden Londense kinderen die in relatieve armoede leven en die geen 5 pond (€6,75) hebben voor een schaaltje cornflakes. In Londen maken veel stedelingen gebruik van de voedselbank. Meer dan eens worden ze uit hun huizen gezet om plaats te maken voor ambachtelijke brouwers, bakkers, enzovoort, die de buurt leefbaarder moeten maken.

Bron(nen):   de Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Parte Zwiet

  Iedereen is hipsters zat. Walgelijke mensachtigen.

  • vandehoedenderand

   Gaarne voor uzelf spreken. Ik ben geen fan van hipsters, maar om ze nu meteen walgelijke mensachtigen te noemen… Als ze eerlijk werk verrichten, belasting betalen en zo gek zijn om bijna 7 euri voor een schaal maïs te lappen, is dat hun goed recht. Die ‘stadsvernieuwing’ kun je de hipsters niet kwalijk nemen. Zo werkt dat nu eenmaal in de grote stad en zeker in een stad als Londen, één van de grootste financiële centra ter wereld waar nu eenmaal een hoop fout geld op afkomt; sjoemelende bankiers, corrupte Russen, Chinese nouveaux riches en oliesjeiks met oneindig veel poen. Als je de (sociale) ongelijkheid (en het overschot aan hipsters) wil aanpakken moet je bij de overheid zijn. Dezelfde overheid die onder Thatcher die ongelijkheid heeft veroorzaakt; want die is bizar groot in het VK.
   http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/apr/10/inequality-margaret-thatcher-britain-desirable-business
   Hoewel ik begrip kan opbrengen voor actievoerders die strijden tegen armoede, kan ik dat niet voor het aanvallen van een (naar ik aanneem verder gewoon eerlijke) onderneming die gewoon een goed (cornflakes) probeert te verkopen tegen ridicule prijzen aan gekken die dat ervoor over hebben.

   (in antwoord op Parte Zwiet)
  • Robin

   Wat doen ze jou dan aan? Slaan ze je? Spugen ze naar je? Roepen ze je na op straat? Ow, wacht, ze plassen in je voortuin of portiekje?

   Raar dat totaal onschuldige hipsters die veel geld vragen voor een bakje prut, met geweld verjaagd moeten worden. Je zou denken dat een steen door de ruit van een bank of regeringsgebouw meer zoden aan de dijk zou zetten.

   Overigens, de oorspronkelijke bewoners hadden zelf ook ambachtelijke bedrijfjes op kunnen zetten en zo voor werk en verbetering van hun omgeving kunnen zorgen.

   Zoals een bekend engels spreekwoord zegt; “Tokkies gonna Tokkie”.

   (in antwoord op Parte Zwiet)
 2. Jaap Aap

  Het probleem is niet zozeer deze “hipsters” maar meer de ontwikkelaars en beheerders van onroerend goed. De prijzen hiervan stijgen veel sneller dan inflatie en dat leidt tot hoge kosten voor entrepreneurs en dus hoge prijzen voor de consument.

  Daar zouden deze actievoerders hun peilen op moeten richten. Niet op mensen die waardevolle werkgelegenheid scheppen.

Reacties niet toegestaan