Eindelijk bekend: zo komt IS aan zijn geld

Er wordt al jaren druk gespeculeerd over hoe terreurgroep IS zichzelf financiert. Gelekte documenten bieden nu meer inzicht: niet olie, maar de inbeslagname van bezittingen vormt de grootste inkomstenbron. Aymen Jawad al-Tamimi, een jihadexpert van het Britse Middle East Forum, publiceerde documenten van de inkomsten en uitgaven van IS in het Syrische Deir ez-Zor tussen 23 december 2014 en 22 januari 2015. ''Hoewel vaak wordt aangenomen dat IS gesponsord wordt vanuit de Arabische Golfregio, lijkt het er steeds meer op dat het grotendeels zelf zijn inkomsten genereert,'' schrijft hij. Bijna de helft van de inkomsten komt van confiscaties van burgers die uit hun huizen zijn gevlucht, boetes voor schendingen van IS-regels en illegale smokkel van verboden producten zoals sigaretten en alcohol. ''Als je drie keer op rij een gebed mist, dan wordt je winkel afgepakt,'' aldus de jihadexpert. Andere inkomstenbronnen zijn olie en belastingen. Ruim 60 procent van het geld wordt uitgegeven aan militaire operaties. De documenten ondermijnen de propaganda van de terreurgroep. Tamimi: ''Dat de groepering het grootste deel van haar inkomsten haalt uit het bestelen van mensen, is geen goede reclame''.

Bron(nen):   Knack      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Carl Blyweert

  Alsof die zich druk maken over ‘reclame’. Als je hen.niet goed vind gaat je kop eraf, dat weet iedereen, meer ‘reclame’ hebben ze niet nodig.

 2. Jos

  “in beslagname bezittingen” en “confiscatie”… eh.. zullen we ‘t gewoon “roof” noemen?

  • Dead Silence

   Geen noemenswaardig verschil met onze overheid.

   (in antwoord op Jos)
  • Oh_Oh_SarCastro

   Laten we het beestje gewoon bij zijn naam noemen: Belasting.

   (in antwoord op Jos)
 3. Anton van Haasteren

  En die andere 40 procent steken ze waarschijnlijk gewoon in hun eigen zak voor leuke dingen als een slavin of een autootje.

 4. Jaap Aap

  Aaai, dan had onze Kwikfit het toch bij het verkeerde einde. Niet voor de eerste keer…

  • kwikfit

   “onze kwitfit”???? Voor zover ik weet heb/ben ik niets van jou.

   En waar heb je het over? Een overzicht van 1 maand is “het” bewijs voor jou dat ze niet gesponsord worden door Qatar e.d. ….. ik had je wijzer gedacht …
   Wat er wel duidelijk uit blijkt is dat mer dan 25% van hun inkomsten uit olie en gas komt …. rarara hoe kan dat … met die geweldig werkende boycot ….

   (in antwoord op Jaap Aap)

Reacties niet toegestaan