Man scheidt na een maand van zijn vrouw via WhatsApp

Tien dagen na hun huwelijk vertrok de echtgenoot van een 21-jarige Indiase studente naar Dubai en 3 weken later stuurde hij haar een 'triple talaq' via WhatsApp. Een talaq houdt in dat een moslimman zijn vrouw de echtscheiding aanzegt. Dat kan hij tot 3 keer toe doen met een bepaalde tussentijd. Na de 2e talaq mag hij zijn vrouw nog terugnemen. Na de 3e talaq is de scheiding officieel. Er is echter ook een mogelijkheid om de 3 talaqs in één keer uit te spreken. Dat heet dan een triple talaq. De triple talaq is in veel moslimlanden verboden, waaronder Pakistan, Saoedi-Arabië, Turkije, Tunesië, Algerije, Irak, Iran, Indonesië en Bangladesh. In India is hij echter nog rechtsgeldig. De moeder van het meisje had de bruidegom een bruidschat betaald van Rs 10 lakhs en 80 gouden munten. De studente was zo ontdaan dat ze stopte met haar studie. Het meisje keerde terug naar het huis van haar schoonfamilie, die de talaq negeerde. De jonge vrouw diende een klacht in bij de vrouwencommissie van het Hooggerechtshof. De commissie betwijfelt de geldigheid van een 'WhatsApp talaq' en heeft bevolen om de echtgenoot op te sporen. De ouders van de man zouden ook aanwezig moeten zijn bij de rechtszitting. Een recente studie in 10 Indiase staten toont aan dat 92% van de moslimvrouwen vindt dat de triple talaq verboden zou moeten worden. Ook bleek dat een talaq via media, zoals Skype, sms, e-mail en WhatsApp steeds vaker voorkomt. Islamitische geleerden zijn verdeeld over de geldigheid van een talaq via nieuwe media. Volgens sommigen is de talaq geldig, maar wordt de echtscheiding pas formeel als de man nog steeds bij zijn beslissing blijft na gesprekken met de man en vrouw en hun familieleden. Anderen vinden dat de taraq in een direct contact moet worden uitgesproken en zien een WhatsApp bericht niet als een legaal document. De talaq dient volgens hen vergezeld te gaan van relevante documenten die door getuigen zijn ondertekend.

Bron(nen):   Times of India  Huffington Post India    

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Ook bleek dat een mondelinge talaq via media, zoals Skype, sms’jes, e-mails en WhatsApp steeds vaker voorkomt.”
  Hoe is al die media “mondeling” Ch@ntal?

 2. Burgermans

  Toont nog maar eens aan hoe achterlijk de islam is en dat die niet in Nederland thuishoort.

  • Mos Esnan

   Talaq uitspreken is bedoelt voor het relugieuze gedeelte. Formeel moet er net als in nederland wel wat voor gebeuren. U moet wel de juiste kennis hebben om zo een uitspaak te kunnen maken.

   (in antwoord op Burgermans)
 3. johandevri

  Nee een scheiding die vb. in NL 1.5 jaar (en soms nog langer) duurt en 4500 euro (of meer!)kost dat is niet achterlijk?? Enkel de advocaten lachen zich kapot.

Reacties niet toegestaan