Interviewer tegen Obama: ‘Poetin tart uw leiderschap’

Het is de Amerikaanse president Obama niet makkelijk gemaakt tijdens een interview door het journalistieke programma 60 Minutes. Het ging over Poetins leiderschap en Obama's strategie om IS in Syrië aan te pakken. Ook werd het onderwerp van de door de VS getrainde Syrische rebellen aangesneden (kosten 500 miljoen dollar). Interviewer Steve Kroft onderbrak Obama meerdere malen en legde hem het vuur aan de schenen, vooral toen hij stelde dat Poetin Obama's leiderschap tart. Kroft: "Poetin tart uw leiderschap." Obama: "Als jij denkt dat het ruïneren van je economie en troepen sturen leiderschap is, dan hebben wij een andere definitie van leiderschap. Mijn definitie van leiderschap is leidend zijn als het gaat om de klimaatverandering, een internationaal akkoord sluiten in Parijs. Mijn definitie van leiderschap is de hele wereld mobiliseren om te zorgen dat Iran geen nucleaire wapens kan ontwikkelen." Kroft ging vervolgens over op de 5000 Syrische gematigde rebellen die getraind zijn door de VS. De VS zijn daar nu mee gestopt. Het is gebleken dat de rebellen niet veel voor elkaar hebben gekregen en dat maar 'vier of vijf rebellen' daadwerkelijk hebben gevochten. "Een blamage", aldus Kroft. Kroft: "Ik wil het nu over dat trainingsprogramma hebben. Want ik denk dat als je op 5000 getrainde rebellen rekent, maar je hebt er uiteindelijk maar vijf, dat er ergens een flinke rekenfout zit." Obama: "Weet je Steve, laat me er dit over zeggen..." Kroft: "Het is een blamage." Obama: "Luister, er is geen twijfel over dat het niet heeft gewerkt. En één van de uitdagingen waar ik voor stond als het gaat om de vreselijke situatie in Syrië is - en zo gaat dat namelijk, mensen denken dat je gewoon een paar vrachtwagens met wapens er naartoe stuurt en dat mensen dan ineens kunnen vechten. En als dat niet werkt, dan zeggen ze, het werkte niet! Of ze zeggen, we hadden het drie maanden eerder moeten doen." Kroft: "U zei zelf dat u er niet in geloofde." Obama: "Maar Steve, wat ik ook heb gezegd is dat voor het getergde Syrië met zoveel verschillende partijen geen makkelijke oplossing is. En dat is precies waarom ik heel duidelijk ben geweest over onze prioriteiten: Het Amerikaanse volk moet veilig zijn. Daarnaast willen we op diplomatiek niveau helpen en we kunnen de gematigde oppositie steunen zodat zij de Russen en de Iraniërs kunnen overtuigen van de noodzaak voor een overgangsperiode. We gaan ons militair gezien daar niet positioneren." Obama zei verder dat Hillary Clinton een fout heeft gemaakt door haar privé mailbox te gebruiken voor werkmails. "Maar dat deed ze niet om iets te verhullen". Voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump had hij geen goed woord over: "Dat is het typische reality TV-personage." Meer bij The Guardian en Business Insider.

Bron(nen):   Business Insider      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. vanhetgoor

    ‘Tarten’ is een eufemisme. Obama heeft een aframmeling gehad van Putin, omdat Rusland alle wapenvoorraden van alle milities en krijgsheren met de grond gelijk heeft gemaakt. Veel van de wapens van Amerika zijn op wonderbaarlijke wijze niet bij de ‘oppositie’ van Al Assad gekomen, maar bij ISIS. Wat Obama gedaan heeft is de reden waarom grote volksstammen moesten vluchten. Meer wapens is als meer olie op het vuur. De zelfde fout die Amerika eerder in Iraq heeft gemaakt, en in tal van andere landen. En iedereen weet dat een zelfde fout opnieuw maken heel erg dom is.

    Internationaal gezien heeft Obama afgedaan, totaal geen inzicht en geen daadkracht, de verkeerde groepen steunen en onder uit willen komen, slap gedrag dus. Putin heeft meer inzicht, hij ziet in dat de problemen door de islam worden veroorzaakt en dat Al Assad wel een vuile dictator is, maar beter een klootzak die een land vol achterlijk trutten in toom houdt dan een democraat die er een potje van maakt. Obama is de stinkende heelmeester die etterende wonden achterlaat. Hij zal alleen maar vergeten worden als er nu een nog dommere president komt. Bush viel Afghanistan aan omdat de Saudische Osama bin Laden in Pakistan woonde. Daarna viel Bush ook nog Iraq binnen omdat hij te dom was om in te zien dat SAUDI ARABIË er achter zat. Nog steeds komt het geld voor internationale terreur uit SA, maarja ze hebben zoveel geld, en dan wil men wel heulen met de vijand! De vijand van de beschaving is de islam! Basta!

Reacties niet toegestaan