Nooit meer een blauwe enveloppe

Nooit meer een blauwe enveloppe - wie wil dat niet? Na 100 jaar stopt de Belastingdienst ermee. Was het eerst nog verplicht om per post met burgers en bedrijven te communiceren, sinds de Eerste Kamer gisteren instemde met een wetsvoorstel mag het voortaan ook digitaal. We horen dus nog wel degelijk van de fiscus. Jaarlijks stuurt de fiscus nog een vrachtwagen aan blauwe enveloppen per dag, oftewel 150 miljoen stuks. Voortaan krijgt iedereen een digitale berichtenbox op de site van de Belastingdienst. Als daar een bericht naar gestuurd wordt, wordt de belastingbetaler ook per email gewaarschuwd. De overstap naar digitaal gaat in totaal zo'n 7 jaar duren. Over waarom de Belastingdienst voor blauwe enveloppen gekozen heeft, gaan verschillende verhalen. Blauw zou in veel andere landen de traditionele 'belastingkleur' zijn. In Nederland koos men ook voor die huisstijl, en rood en groen voor respectievelijk de Toeslagen en de Douane. Een ander verhaal vertelt over een grote schuld, in een ver verleden, van de Kampenaren aan de stad Zwolle. Om de Zwollenaren te pesten betaalde de stad Kampen de schuld terug met de kleinst mogelijke muntjes. De Zwollenaren kregen bijna blauwe vingers van het tellen en werden daarom blauwvingers genoemd, waarna de kleur blauw met schuld geassocieerd werd.

Bron(nen):   Kassa      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Ik heb ze liever wel. Nu moet ik een printer aan gaan schaffen om het paper trail in stand te houden. Een paper trail is essnetieel om een goede administratie te kunnen voeren. Het is gewoon een verkapte vorm van belasting om de printkosten op de burger af te schuiven.

  • Jaap Aap

   Zal ik een geheimpje met je delen? Je kunt tegenwoordig ook heel eenvoudig een digitaal archief aanmaken. En er erg goedkoop meerdere backups van maken. Nog beter dus dan een papieren archief dat verloren gaat bij brand o.i.d.

   #zeurenomhetzeuren

   (in antwoord op Tegendraads)
   • Tegendraads

    De kans op het verliezen van je digitale archieven is vele malen groter dan brand. Tevens is het gewoon keihard afschuiven van kosten richting de burger. Verkapte belasting!

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     En jij dacht zeker dat als de kosten van de belastingdienst omhoog gaan jij hier niet voor op draait? Dat de overheid andere inkomsten heeft dan uit belastingen?

     Denk je zelf ook niet dat dat lichtelijk naïef is?

     Hoe dan ook, een papieren archief aanleggen en daar een printer voor aanschaffen is een KEUS, jouw keus. En een computer, of toegang daartoe, heb je al gezien het feit dat je actief bent op WEK.

     (in antwoord op Tegendraads)
     • Tegendraads

      Natuurlijk betaalt de burger uiteindelihjk. Echter, de kosten van de burger gaan nu omhoog. De belastingdienst kan veel beter gebruikmaken van schalvoordeel dan de individuele burger. De kosten van de belastingdienst gaan nu niet heel veel omlaag middels de digitalisering. Het verzenden van gedrukte brieven vervangen door een kwetsbare digitale infrastructuur is net zo goed kostbaar. Het kost de burger straks echter wel meer geld om zijn administratie te voeren. Daar hoor ik jou niet over terug. Het is inderdaad een keus om geen goede administratie te voeren, maar dan loop je ook een risico om straks opeens niks meer terug te kunnen vinden. Papier heeft dat nadeel niet. De voordelen van digitalisering worden te veel geprezen naar mijn mening. De risico’s worden genegeerd. Het printen danwel opslaan op een datadrager op een manier die veilig en langdurig zeker is kost relatief meer dan een papieren archief.

      (in antwoord op Jaap Aap)

Reacties niet toegestaan